Nem tartják tovább életben a terhes, agyhalott nőt

2014.01.28. 21:13
Marlise Muñoz családja két hónapig várt arra, hogy eltemethessék a 33 éves, 14 hetes terhes nőt, akit már csak gépek tartottak életben. Mindezt azért, mert a texasi törvények szerint még akkor sem engedhetnek senkit meghalni hasonló helyzetben, ha magzata életképtelen.

Bírósági döntésre volt szükség, hogy a 33 éves Marlise Muñozt, családja kérésének megfelelően, vasárnap délelőtt fél 12-kor lekapcsolják az őt életben tartó gépekről. A texasi nő drámája már két hónapja húzódott: mint a Gawker írja, a férje talált rá novemberben, Muñoz a konyhapadlón feküdt, öntudatlan állapotban, és már a kórházba szállításkor tudni lehetett, hogy agyhalott. (Állapotát valószínűleg agyi vérrög okozta.)

A család úgy gondolta, Muñoz nem kívánta volna, hogy mesterségesen tartsák életben. A helyi törvények szerint viszont nem kapcsolhatták le az őt életben tartó gépeket, mert az is kiderült, várandós. Akkor a tizennegyedik hétben volt.

A tizennégy hetes magzat még nem volt életképes, de a texasi törvények ezt nem veszik figyelembe, és megtiltják, hogy az anya életét kioltsák. A család végül bírósághoz fordult, hogy engedélyt kapjanak a Muñozt életben tartó gépek lekapcsolására.

Erick Muñoz és felesége a mentőknél dolgoztak, a férfi már csak ezért is érvelhetett azzal a bíróságon, hogy ismerte felesége álláspontját az ilyen helyzetről. Marlise-ról azt mondta, szemei üvegesek voltak, nem volt bennük lélek, parfümje helyett pedig a halál illatát érezte rajta. Megpróbálta megfogni a kezét, de képtelen volt rá. „A végtagjai annyira merevek a hanyatló állapota miatt, hogy ha megmozdítja a kezét, ropognak a csontjai, lábaiból pedig már csak holtsúlyt érezni."

Mire az ügy tárgyalásig jutott, a magzat már huszonhárom hetes lett, ám orvosainak, mint a Ken5 írja, egyöntetűen az volt a véleménye, hogy semmi esélye az életbenmaradásra. R.H. Wallace bíró végül úgy döntött, figyelembe veszi a család kérését, és hétfő délután öt óráig adott időt a kórháznak, akik vasárnap tettek eleget a kérésnek

Az intézmény sajtósai és ügyvédei korábban úgy nyilatkoztak, hogy tehetetlenek az ügyben, mert a törvények szerint nem vonhatnak meg életbentartó kezelést várandós nőtől, még akkor sem, ha ő, vagy a családja erről másként rendelkezett. Az AP viszont megkérdezett néhány jogászt, akik szerint ez nem igaz, félreértelmezték a törvényt.

Mentők

Magyarországon is történt már hasonló, de a Debrecenben kómában, agyhalál állapotában fekvő nő végül egészséges gyermeknek adott életet. Ő a 15. héten esett kómába, és egészen a 27. hétig tartották életben mesterségesen.