14 libanoni származású ausztrál fiatal még 2000-ben a sydneyi olimpia előtti pár hétben rettegésben tartotta Sydneyt és környékét. Brutális nemi erőszakokat hajtottak végre, kifejezetten azért, hogy kitöltsék dühüket az ausztrálokon. Volt olyan nő, akit 25-ször becstelenítettek meg egy hatórás tortúra alatt. A banda tagjainak nagyja mára szabad ember.

A Bilal és Mohammed Skaf vezette, libanoni származású ausztrál fiatalokból álló, 14 fős banda 2000-ben a sydneyi olimpia előtti hetekben tartotta rettegésben Sydneyt. A banda tagjai brutálisan erőszakoltak meg nőket, volt olyan nő, akit a banda tagjai 5-6 órán keresztül erőszakoltak, miközben mindenféle rasszista szidalmakat mondtak neki.

Az egyik áldozatukat összesen 25-ször becstelenítették meg. A banda tagjainak nagy részét sikerült bíróság elé állítani, a bandavezér testvérpár első fokon a lehető legsúlyosabb büntetést kapta, 55 évet.

Az ítélethirdetés után fellebbeztek, libanoni érdekvédelmi szervezetek sikeres közbenjárására a két bandavezér büntetését 36, illetve 23 év börtönre enyhítették, a többiek pedig még ennél is kevesebbet kaptak.

A legkisebb büntetéseket kapók az elkövetkezendő hónapokban szabadulhatnak majd – írja a Daily Mail. A bandának már hat tagja szabad.

Mivel az elkövetők nagy része fiatalkorú volt az erőszakok idején, ezért anonimitást élveznek, csak egy-egy betűvel hivatkoznak rájuk. Legközelebb a H nevű elkövető szabadulhat, aki jelenleg 30 éves, és minden esélye megvan a szabad életre.

H sikeresen teljesítette a különféle terápiás programokat, amiket kiszabtak a börtönbüntetése mellé, és ha betart 27 szigorú feltételt, akkor szabad ember lehet – írja az ausztrál News.com.

A feltételek között olyanok szerepelnek, hogy teljesen absztinens életet kell folytatnia, nem fogyaszthat sem alkoholt, sem kábítószereket, nem találkozhat sem a bűntársaival, sem semelyik áldozatával, folytatnia kell a pszichológiai és pszichiátriai kezelését, és felügyelő nélkül nem léphet kapcsolatba 16 évnél fiatalabb személyekkel.

Annak ellenére, hogy az ausztrál hatóságok igyekeznek minél szigorúbb szabályok lefektetésével ügyesen intézni az elkövetők szabadlábra helyezését, a Daily Mail arról ír, hogy az áldozatok között vannak olyanok, akik rettegnek már csak annak a gondolatától is, hogy ezek a férfiak újra szabad emberek lehetnek.

A lap felidézi az egyik áldozattal megesett szörnyűségeket. Az akkor 16 éves nőt egy parkban erőszakolta meg a banda 13 tagja. Az egyik tag végig fegyvert tartott a fejéhez, hogy a nő ne ellenkezzen. Miután a többiek végeztek, a fegyveres is megerőszakolta, majd hasba rúgta. Közben ausztrál disznónak nevezték, és egyéb sértéseket vágtak a fejéhez.

Az elkövetők vasútállomásokon és plázákban cserkészték be az áldozataikat, majd parkokban és nyilvános vécékben erőszakolták meg őket.

„Háborúk idején hallani és olvasni ilyen szörnyűségekről” – mondta az ügyben eljáró bíró, Michael Finnane az ítélethirdetéskor.