Videó rögzítette, ahogy a warreni rendőrök egy székhez kötözik, majd erőszakkal levágják egy letartóztatott nő haját, aki a gyanú szerint szétrombolt egy szállodai szobát. A zsaruk magyarázata az volt, hogy a Charda Gregory felakaszthatta volna magát a hosszú hajával, de ez az állítás nem állja meg a helyét. A szerencsétlen nő ellen ráadásul azóta ejtették a vádat.

Kamera rögzítette, ahogyan egy amerikai zsaru levágja egy fekete nő haját – írja a Jezebel. Az őrizetbe vett nőt a warreni rendőrök lefogták, a székhez kötözött Charda Gregory pedig hiába sikoltozott és ellenkezett, erőszakkal levágták a haját. A 22 éves nő a gyanú szerint szétrombolt egy szállodai szobát, azért vitték be.

A felvétel sajnos hangot nem rögzített, de a videón tisztán látszódik, ahogyan Bernadette Najor lesprayzi, nekilöki a falnak Gregoryt, aztán odakötözik egy székhez. A zsaru hátrarántja Gregory fejét, a következő három percben pedig levágja a nő haját, miközben az vonaglik a széken. Najor később azzal próbálta igazolni a tettét, hogy Gregory haja kockázati tényező volt, mert öngyilkosságot lehet vele elkövetni.

Sok börtönben egyébként tényleg szükséges a foglyok hajának levágása, mert fegyverként használhatják, illetve öngyilkosságot is követhetnek el vele. De ez nem az az eset volt. Gregorynak műhaja volt, amit a valódi hajára varrtak rá. A warreni rendőrbiztos, Jere Green is azt nyilatkozta az ügyben, hogy nem volt szükséges Gregory haját levágni, főleg, hogy oda volt kötözve a székhez.

"A videón egyértelműen látszik, hogy a nő kábult. Lehet, hogy vak vagyok, de nem látom, hogy hol van, hogy bármiféle ellenállást tanúsít" - mondta Green. "Ez egy szükségtelen és indokolatlan tett volt. Nem gondolom, hogy bármi rosszat tett volna" - mondta a biztos.

A vádat azóta ejtették Greory ellen

A négy tisztből hárman továbbra is vizsgálat alatt állnak, a kérdés az, hogy valóban megsértették-e a szabályzatot. De egyiküket sem függesztették fel, és továbbra is aktív szolgálatban vannak. Najort később kirúgták, de a warreni rendőrségi tisztek egyesülete fellebezett a határozat ellen.

Mostanra egyébként már az eredeti vádak ejtve lettek Gregory ellen. Gregory ügyvédje, Paul Misukewich azt mondta, hogy az ügyfele maradandó károsodást szenvedett attól, hogy erőszakkal kitépték a haját. "Azt hiszem, a megfelelő kifejezés erre az, hogy szadista. Erre egyáltalán nincs ok. És megalázó is" - nyilatkozta Misukewich.

A maga részéről Gregory azt vallotta, hogy egy partin volt Detroitban, és a hotelszobában tért magához. Úgy gondolja, elkábították. "Megivott pár italt, aztán felébredt egy idegen helyen. Nem tudja, hogyan került oda, teljesen összezavarodott" - mondta az ügyvéd. Gregory így foglalta össze a találkozását Najor rendőrrel: "Az a nő egy nagyon szörnyű ember."