Szokatlanul nagy a csend a több kényes ügyben érintett Kiss Ernő körül, amióta a kiengedték az előzetes letartóztatásból. A volt dandártábornok azóta szabadlábon védekezhet, az ügyében indított nyomozás várhatóan áprilisban zárul le.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint több kényes ügy érintettje, Kiss Ernő volt dandártábornok egyetlen napig sem volt házi őrizetben, ügyében a december közepén indult nyomozás határideje 2014. április 13-án jár le. Más kérdésre pedig nem válaszolnak. A befolyással üzérkedés gyanúja miatt indult ügyet jól ismerő forrásunk szerint figyelemre méltó és sok kérdést vethet fel, hogy hetek óta túlságosan nagy a csönd Kiss körül. Többek között arról sem tudni, ügyében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat helyett miért a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSz) végezte az operatív felderítést, kapott­-e pénzt Kiss Ernő, illetve dokumentálták-­e a pénzátadást, ha volt egyáltalán. De az sem, vannak­-e az ügynek más gyanúsítottjai, illetve mi történt azalatt a kilenc nap alatt, amit a tábornok rács mögött töltött. 

Emlékeztetőül: az Index írta meg elsőként, hogy az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjét december 11-­én őrizetbe vették, majd elrendelték előzetes letartóztatását. A Központi Nyomozó Főügyészség megvesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg a tábornokot. Napokkal később az derült ki, hogy Kiss Ernő nem tölti a karácsonyt a rács mögött, december 20­-án ugyanis kiengedték és azóta is szabadlábon védekezhet. Hivatalosan meg nem erősített sajtóhírek szerint a volt rendőri vezetőt az egykori MVM- és BKV-vezér, Kocsis István jelentette fel a Központi Nyomozó Főügyészségen. Kocsis azt állította, hogy a tábornok állítólag egymilliárd forintot kért azért, hogy Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter révén eljárjon Kocsis már vádszakban lévő ügyében

Ezt kell róluk tudni

A bűnüldöző szervek nyomozásaik során a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól rendelik meg a titkos operatív eszközök bevetését (többek között a lehallgatást, a megfigyelést stb.). Így akkor is, amikor például nyugalmazott tábornok az ügy érintettje.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a polgári titkosszolgálatok, a rendvédelmi­ és a jogszabályban meghatározott közigazgatási szervek állományának védelmét, belső ellenőrzését, feddhetetlenségének biztosítását, röviden: a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat látja el. Vagyis az ezen a területen dolgozó aktív munkatársakat ellenőrzi.

Molnár Csaba a Központi Bűnüldözési Igazgatóságon Kiss Ernő beosztottja volt, jelentős szerepet játszott a Postabank VIP-­listás ügyének nyomozásában. Majd egy ajándék elfogadása miatt szembekerült egykori kenyéradóival, leszerelt és ma ügyvédként dolgozik.

Az ügy részleteiről hivatalosan semmi sem került napvilágra. Ráadásul a letartóztatás hátteréről sem Kiss Ernő, sem jogi képviselője, Molnár Csaba sem nyilatkozott senkinek azóta sem. A Velvet szerette volna megtudni egyebek mellett azt is, hogy ha az NVSz végezte Kiss Ernő lehallgatását, akkor ki az, aki még gyanúsítottként érintett lehet az ügyben. Igaz-­e, hogy Kocsis István tette a feljelentést, szembesítették-­e Kiss Ernővel és ha igen, az milyen eredményt hozott.

A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Simon Richárd szűkszavú válaszában a következőket közölte: „Dr. K. Ernő nyá. r. dandártábornok előzetes letartóztatását a Központi Nyomozó Főügyészség 2013. december 20. napján megszüntette, így a gyanúsított szabadlábon védekezik. Dr. K. Ernő nincs, és nem is volt házi őrizetben. A nyomozás határideje 2014. április 13. napján jár le. További kérdéseire – a nyomozás érdekeire tekintettel – nem kívánunk válaszolni.” 

A főügyészség válasza, illetve a nagy csönd azt is jelentheti, hogy talán nem áll meg a tábornok ellen az ügyészség gyanúja, egyben azt is, hogy a feljelentő nem pontos információkat közölt a közte és Kiss Ernő között felmerült pénzügyi „tartozik-­követel” tranzakcióról.