Egyre szörnyűbb méreteket ölt az az őrület, hogy hajléktalanok mellé beállva pózerkednek a tinik. A gusztustalan szokás legtaszítóbb válfaja az, amikor az illető ráadásul eszméletlen állapotban fekszik valahol.

Nem feltétlenül a legújabb, de újra felkapott trend lett a hajléktalanokkal való pózolás fotókon – írja a Daily Mail. Általában ittas fiatalokra jellemző a leginkább, hogy a városi utcákon megállnak a homelessek mellett, és lefotóztatják magukat mellettük/fölöttük/előttük. A Mail Jason Feifer blogjából indul ki, Feifer ugyanis gyűjti az idióta szelfi-őrületeket. Ilyen hóbort a temetéseken és a komoly helyeken (pl. holokauszt emlékművek) való pózolás.

A Selfies With Homeless People nevű tumblren a hajléktalanos jelenségről is összegyűjtött jópárat. Feifer szerint az a különleges az ilyen divathullámokban, hogy sok ember kezdi el egyszerre csinálni úgy, hogy nincs tudomásuk róla, hogy ezzel egy trendet erősítenek. Magyarán egymástól függetlenül jutnak el oda emberek, hogy az okostelefon+Instagram kombináció debil és sokszor elítélhető fotók készítésére is alkalmas. Az "elkövetők" nagyrészt a leggonoszabb rétegből, a kamaszok közül kerülnek ki.

Ezek a képek két osztályba sorolhatók: a tolerálhatóbb kategóriában egy eszméleténél lévő hajléktalan mosolyog a kamerába egy tinivel együtt, a gusztustalanabbján viszont eszméletlen, ittas, gyakran a földön heverő emberek mellett vigyorognak a fiatalok. Az új blog indításakor Feifer is csak annyit írt ki: "Van-e valami, ami rosszabb, mint a temetési szelfik? Ó, igen. És megtaláltam: szelfik hajléktalan emberekkel". Azért egy apró megoldást ő is talált: a tumblre alján megkérdezi, mérgesek vagyunk-e, majd felajánlja, hogy akkor adakozzunk hajléktalanokat segítő szervezeteknek.