Az IKEA tavaly eléggé megjárta a termékvisszahívásos témákkal, nagyon kínos dolgok miatt kellett levenniük termékeket a polcaikról. A húsgolyókat azért, mert lóból készültek, a csokitortát meg azért, mert szaros volt. Volt még tavaly rókahúsos szamár is Kínából, de ezek mind elbújhatnak az utóbbi évek legdurvább termékvisszahívásai mögött, mint a gyúlékony poroltó.

Szaros csokitorta

- Szia IKEA! Csokis a tortád!
- Ja, nem, kösz, csak szaros! – így is hangozhatott volna a népszerű csokis-szaros vicc tavaly márciusban, amikor az IKEA 23 országban visszahívta a mandulás csokitortáit, a cég éttermeinek egyik kedvelt ételét, mert kiderült, hogy kis mennyiségben ugyan, de Coliform baktériumot találtak a termékekben. Ezek a baktériumok változatos helyekről kerülhetnek elő, de a leggyakrabban melegvérű állatok ürülékében fordulnak elő. A cég hangsúlyozta, hogy a nagy mennyiségben elég veszélyes baktériumból az egészségre ártalmatlan mennyiséget mutattak csak ki a termékekben, de a biztonság kedvéért visszahívták a szaros csokitortákat. A gyártás során a cégek nagyon ügyelnek arra, hogy Coliform baktériumok ne kerüljenek a termékekbe, néha viszont előfordul, hogy valamilyen szennyezett alapanyag mégiscsak bekerül a gyártósorokra. Az IKEA-nak tavaly elég rosszul jött ki a lépés, nem sokkal a márciusi tortás fiaskó előtt a húsgolyókat kellett visszahívniuk egy csomó országban, mert kiderült, hogy lóhúst tartalmaznak.

Rókahúsos szamár

Ha már szennyezett élelmiszerek, akkor ne menjünk el amellett, hogy idén, az év legelején a kínai Wal-Martokból az ötfűszeres szamárhús-készítményt kellett visszavonni, mert kiderült, hogy nem csak szamárból készültek. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a szamáron kívül más állatok, például rókák húsa is előfordult a készítményben. Az eset úgy tűnik, csak a kínai üzeletekben fordult elő, legalábbis egyelőre nem érkeztek arról hírek, hogy máshol is rókahús lett volna a Wal-Mart húskészítményeiben.

Kukacos a csoki

Kínánál maradva még egy kicsit érdemes felidézni azt a 2007-es esetet, amikor a kínai csokihamisítványok betörtek a nyugati piacokra. Elég komoly nyomot hagytak, de nem annyira a jó minőségük, mint amiatt, hogy a csokikban kukacok voltak. Sokan arra számítottak, hogy a kukacoscsoki-botrány majd aláássa a “made in China” termékek dömpingjét, de nem így történt. Nem dőlt be a kínai ipar, csupán tudatosult az emberekben, hogy a “made in China” feliratot látva nem szabad komoly minőségre számítani, csak alacsony árra, és mindig lehet bízni valami nem várt meglepetésben az ilyen termékek vásárlásakor.

Bőrt szétmaró papucs

Szintén Kína, szintén Wal-Mart, szintén 2007. A cég nyáron kezdte árulni a Sand-N-Sun típusú műanyagpapucsokat, de nem sokáig. Kiderült ugyanis, hogy a papucsok néhány embernél egészen brutális bőrirritációt okoznak. Összesen csak tíz vásárlónak volt panasza, de nekik elég komoly, úgyhogy a cég visszahívta a papucsokat. Azt nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mi okozta az irritációt. Bőrgyógyászok szerint a vásárlók egy részének lehet, hogy gumiallergiája volt, ez okozhatott a linkelt képeken látható irritációt, de az is előfordulhatott, hogy a papucsokon maradt valamilyen maró anyag, amit még a kínai gyárban használtak a gyártás során, de nem tisztították le megfelelően a kész termékeket.

Szétéget a játéksütő

Az már biztos, hogy a szürreális termékvisszahívásokban a 2007-es év volt az egyik legerősebb. A következő terméket is 2007-ben kellett visszahívni, ami az Easy-Bake Oven nevű, hivatalosan tökéletesen funkcionális, gyerekeknek készült sütő volt. Nagyjából egymillió terméket kellett visszahívni azután, hogy kiderült, a sütővel a gyerekek nemcsak a homoktortát tudják megsütni, hanem egészen könnyedén saját magukat is. Összesen 249 gyerek keze szorult be a játéksütő nyíálásába, ebből 77 gyerek keze megégett, 16 gyerek keze másod- vagy harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és egy olyan gyerek is akadt, akinek részben amputálni kellett az egyik ujját, annyira súlyosan szétégett. A termék finoman szólva sem sikerült gyerekbarátra.

Lábonlő a pisztolytok

A hibás termékek között talán a legabszurdabbak azok, amelyek nem csak simán hibásak, hanem úgy hibásak, hogy tökéletesen az ellenkezőjét csinálják annak, mint amire használni kéne őket. 2002-ben körülbelül 8000 Uncle Mike típusú pisztolytokot kellett visszahívni, miután kiderült, hogy arra az egy dologra alkalmatlanok, amire szánták őket: a pisztolyok biztonságos tárolására. A tokokon volt egy pánt, ami azt a célt szolgálta, hogy a pisztolyt biztonságosan rögzítse. Viszont, amikor kivették a pisztolyt a tokból, a pánt elmozdult, és amikor használat után vissza akarták rakni a pisztolyt a helyére, akkor a pánt olyan szerencsétlenül állt, hogy visszahelyezés közben meghúzta a ravaszt, így a pisztoly lábon lőtte a viselőjét.

Gyúlékony poroltó

Még ennél is szürreálisabb a Fire Cap típusú poroltó, amiből 2000-ben 136 ezer darabot kellett visszahívni. A visszahívás oka: a poroltó nem oltja a tüzet. De nemhogy nem oltja a tüzet, hanem konkrétan felszította azt a tüzet, amire ráfújták. A flakonos poroltón rajta van, hogy csak kis tüzeknél szabad használni, de végül a biztonság kedvéért teljesen kivonták a forgalomból. Balesetet nem okoztak, mert még időben kiderült ez az apró hiányosság.

Visszahívnak 50 millió rolót

Az egyik legnagyobb volumenű visszahívás 2009-ben volt, amikor nagyjából ötvenmillió, vagyis kvázi a piacon kapható összes rolót visszahívták. Mindenfélét, a műanyagtól kezdve, a fa lamelláson keresztül egészen a vékony pálcákból összeállókig, mindent. Jó sok évtizede voltak már piacon a rolók, mire leesett a hatóságoknak, hogy a rolók nagy része, praktikusan a visszahívás előtt gyártott szinte összes roló, életveszélyes. Méghozzá azért, mert a mindenféle kötelekkel operáló szerkezetekbe nagyon könnyen belegabalyodik egy óvatlan kisgyerek. Összesen öt gyerek halálát okozták bizonyítottak a rolók zsinórja, 16 további gyerek pedig súlyos sérüléseket szenvedett a fulladásos balesetekben. Ezután hívták vissza a termékeket, illetve adtak ki olyan javítókiteket, amikkel biztonságosabbá lehet tenni a népszerű szerkezeteket. Olyan tanácsokat adtak, hogy ne legyenek lifegő zsinórok, ha kell, súlyokkal feszítsék ki a rolók lelógó zsinórjait, hogy szaladgálás közben nehezebben akadjon fent rajtuk egy gyerek, a laza zsinórokat tegyük a gyerekek számára elérhetetlen helyre és hasonlók.

Ólom a játékban

Ha már gyerekek és biztonság. Nehéz konkrét terméket megjelölni, szinte évente érkeznek a hírek a következő típusú visszahívásokról: amikor ólmot tartalmazó festékkel festik a gyerekjátékokat. Néhány évvel ezelőtt abból lett nagy balhé, hogy az egyik legnépszerűbb gyerekvonat, a Thoma a gőzmozdony mozdonyait festették ólmos festékkel, ami azért nagyon rossz, mert a gyerekek sokszor nemcsak tologatják a kis vonatokat, hanem meg is eszik őket, legalábbis megpróbálják, ezért jó alaposan összenyálazzák. Így ólom kerülhet a szervezetükbe, ami nagyon nem jó. Búgócsigáktól kezdve, vödrökön át füzetekig a legkülönfélébb termékeket szokták évről évre visszahívni a rossz festés miatt.

Leesik az útról a sportautó

Annyi magyar vonatkozása van a következő sztorinak, hogy Magyarországon gyártják az abban szereplő autót, de a felelősök nem Magyarországon keresendők, hanem a német gyártónál. Az Audi TT típusú sportautóról van szó, amit 1998 óta gyártanak Magyarországon. Az első generáció viszont súlyos tervezési hibával készült, ezért az autó nagy sebességnél teljesen instabillá vált, tehát akkor, amikor úgy használták, amire kvázi tervezték. Ezért az Audi az 1999-ben és 2000 elején gyártott autókat visszahívta, hogy azokat ellássák a stabilitás megőrzéséhez szükséges kiegészítőkkel, áthangolják a futóművöket és hasonlók. A 2000 eleje uánt gyártott autókat pedig már a módosított tervek szerint gyártották, így a probléma megszűnt.