A 2011 óta magyar színekben versenyző csíkszeredai lány többszörös rekorder a magyar sísportban. Ő szerezte az első pontokat világkupán, így értelemszerűen ő érte el eddig legjobb helyezéseket is. A Szocsiban rendezett téli olimpián pedig hatalmasat ment, hetedik helyen végzett lesiklásban, megelőzve olimpiai bajnokot, több dobogóst és 2011-es osztrák világbajnokot is. Ez pedig eddig a legjobb magyar eredmény síelésben.

Ahogy a korábbi interjúkból kiderült, a most huszonöt éves Miklós Edit öt éves korában tanult meg síelni a Somlyó-hegyen. Szabó Marikának hívták az első síoktatóját, aki testnevelő tanár is volt. Sokat síelt még Hargitafürdőn, amikor pedig nagyobb lett, akkor bejártak Brassópolyánára. A síelés mellett sokféle sporttal megpróbálkozott a taekwandótól kezdve a teniszig. "Az országos bajnokságon gyerekként második helyet értem el a serdülők között. Ez adta az első löketet, onnantól kezdtem komolyabban edzeni, versenyekre járni" – nyilatkozta a Magyar Narancsnak majdnem egy évvel ezelőtt.

2005-ben indult először felnőtt Világkupa-versenyen, ahogy a lap írja, román színekben három alkalommal szerzett pontot. A 2006-os torinói olimpián sérülés miatt nem tudott részt venni, a 2010-es vancouveri téli olimpián pedig egy bukás miatt az első számban fel kellett adnia a versenyt. 2011-től versenyzik magyar színekben. "Magyar vagyok, Magyarországra költöztem, logikus lépés volt, hogy magyar színekben versenyzem tovább" – nyilatkozta a Narancsnak. Amikor viszont a rajtnál áll nem az országnak versenyez, hanem magának akar bizonyítani, miközben azért jól is érzi magát.

Amikor a buli beindul

A világkupa 2011-es Sankt Moritz-i állomásán aztán rögtön a harmincadik helyen végzett, ezzel a magyar sísport legnagyobb eredményét érte el. Ezzel viszont, mint most bebizonyosodott, korántsincs még vége. "Egy ilyen kis nemzetből, ha valaki nagyon akarja, és erre áldozza az életét, akkor meg lehet csinálni" – mondta arra, hogy előbb-utóbb mondjuk egy világbajnokságon benne lehet-e az első tízben. Amikor tavaly megkérdezték, hogy nem fél-e az olimpiától, azt mondta, hogy: "Az elsőre nem jutottam ki, a másodikon ott voltam, de elestem, jövőre biztos jó lesz. Jártam már Szocsiban, és tetszett a pálya."

Miklós Edit 2000 óta szinte folyamatosan külföldön edzett. Elmondása szerint háromnegyed évet van külföldön, és egy szűk negyedévet tud Budapesten vagy Csíkszeredán a szüleivel tölteni. Az utóbbi években Stark Márton mozgott mellette, és Zakariás Zsolt volt a fizikai felkészítő edzője, de ő nem kísérte el versenyekre. Mindig próbálnak egy külföldi csapattal edzeni, csatlakozott már a németekhez, a franciákhoz és többször készült a svájciakkal is. Abban tudnak segíteni neki, hogy lefilmezik az edzéseit, így látja, hogy hol rontott és hol kell javítania, az elemzést viszont ketten, Stark Mártonnal végezték.

Kell egy kis bolondság

A pályán egyébként több mint 100 km/h-val jönnek le. Miklós Edit saját bevallása szerint gyakran azt se szokta tudni, hogy milyen idő volt egy-egy lejövetele alatt, úgy összpontosít. "Amikor elrajtolok, csak arra gondolok, hogy élvezzem és jó legyen a lesiklás." Ahhoz, hogy valaki eredményes síelő legyen, szerinte kell egy kis bolondság, és hogy az ember kedvelje az adrenalint. "Másképp nem mered megcsinálni" – magyarázta. Természetesen van benne is félelem, de azt le tudja küzdeni. A hetedik helyezés után azt mondta az Indexnek, hogy az első perctől harcolt, és nem adta fel egy pillanatra sem.