Több formában is lehet cenzúrázni valamilyen képi tartalmat, a homályosítás vagy a fekete csík mellett a kikockázás az egyik legjellemzőbb. Ezt használják a Való világban is, amikor például este kilenc előtt dohányoznak a szereplők, ezzel egészen félreérthető helyzetbe hozva őket. Összeszedtük a pornósító cenzúra legjobb alkotásait.

A pixelizálást, vagyis a kép egy bizonyos részének szándékos felbontáscsökkentését, leginkább bűnügyi tudósításokban használják, hogy eltakarják azok arcát, akik nem akarják, hogy látsszanak a fotókon, videókon – például egy bírósági tudósításban a rendőrökét, áldozatokét, vagy a vádlottakét. Ezzel a technikával videókon is egyszerű követni a cenzúrázott képrészlet mozgását, egy pillanatra sem látszik semmi, amit nem akarunk. A Való világban is ehhez hasonlót használnak, amikor a tévében este 9 óra előtt mutatják őket dohányzás közben. Csakhogy a pixelizáció hatására aztán néha egészen félreérthető képeket kapunk.

Ezen a képen ugye VV Iáz látjuk, ahogy egy kéz valamit a szájába nyom. Mi lehet ez? Füves cigi? Műbráner vagy erotikus ujjszopkodás? Valószínűleg csak dohányzik, de ez nem annak tűnik. Japánban ezzel a technikával kötelező cenzúrázni minden nemi szervet a képernyőn (még a rajzoltakat is!), Thaiföldön pedig a dohányzást, alkoholfogyasztást vagy a fegyveres jeleneteket takarják ki hasonló módon.

A műfaj királya az Egyesült Államok, ahol az ártatlanság vélelme, a személyes adatok védelme illetve a folyamatban lévő ügyek, meg a köz jóérzésének megóvása érdekében kitakarnak minden bizonyítékot, és azokat a személyeket, akik nem járultak hozzá a forgatáshoz. Emellett hasonló eljárás alá kerül minden pornográf képi tartalom (punci, farok, mellek), sértő kézjelek (középső ujj), de bizonyos műsorokban a szájról leolvasható káromkodásokat is kitakarják (főleg országos csatornákról, nem kábelesekről beszélünk). Mi is megpróbáltuk indokolatlanul cenzúrázni a hazai celebek fotóit, kattintson a képre a galériához! (Vicces külföldi megoldásokat itt láthat, a fordítottját pedig, amikor valódi pornót cenzúráznak hirdetéssé, itt.)

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!