Nagy mellei miatt nem kapcsolta be az övét

2014.02.27. 09:00
„Fájnak tőle a melleim" – indokolta az angol nő a közlekedési rendőröknek, miért nem kapcsolta be a biztonsági övét. Ami még meglepőbb, a járőrök bírság nélkül az útjára engedték. Ezt Magyarországon nem tehetnék meg, a KRESZ nem ad rá lehetőséget, hogy a nagymellű nők ilyen könnyen megússzák a beszíjazást. Mellkasi problémák miatt, műtétek után azonban el lehet kerülni a bekötést, de ehhez orvosi igazolások kellenek.

Elég durva, 500 fontra (188 ezer forintra) rúgó pénzbírságot kapott volna egy angol nő, aki nem kötötte be a biztonsági övét – írja az SWNS. A lincolnshire-i rendőrség járőreinek azonban azzal indokolta a KRESZ megszegését, hogy túl nagy mellei miatt nem tudta becsatolni az övet.

A meg nem nevezett nőt Grantham környékén állították meg még kedd délután. Rögtön látták a rendőrök, nincs bekötve az öve, meg is kérdezték, miért. „Mert fájnak tőle a melleim" – hangzott a válasz. A rendőrök némi gondolkodás után, bírság nélkül továbbengedték a nőt. Előtte azért ellátták egy jótanáccsal, miszerint jobban fog fájni, ha balesetkor nem lesz beszíjazva az ülésbe.

Az alapsztorit amúgy a Lincolnshire Road Policing Unite (Lincolnshire-i Közúti Rendészeti Egység) Twitterére tették fel, ahol egy kommentelő osztotta a majdnem megbüntetett nő aggodalmait. „Néha tényleg ezt teszik [tehát fájnak]. De azért gyanítom, hogy jobban fáj átvinni a szélvédőt" – írta. Egy másik kommentelő szerint a rendőrök csak áldozatai voltak a nő dögösségének, egy harmadik szerint pedig minden nő megpróbálná ezt.

Nagy a mellem, magyar nő vagyok, csatoljak?

Mielőtt női olvasóink ezzel az indokkal kezdik el hanyagolni az övüket, utánanéztünk a hatályos magyar KRESZ-ben, nálunk elfogadható érv lenne-e ez. A jogszabály egyértelműen nem említi az ilyen jellegű testi problémákat, de a nagy melleknek sincs külön paragrafusuk. Azonban a törvényben azt írják, nem kell az övet becsatolnia „annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik." Ugyan egy lábjegyzet egy népjóléti minisztériumi rendelethez vezet még 1992-ből, de ez inkább a vezetési alkalmasságra vonatkozik, nem segít a kérdésben.

A mellek jogi környezete

IV. RÉSZ – A járműközlekedésre vonatkozó szabályok, IV. fejezet – Egyes járműfajták közlekedésére vonatkozó külön szabályok. A közlekedésben való részvétel külön feltételei.

48. §, (5), g) annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

Megkérdeztük ezért Hodula Attila közlekedési szakjogászt, aki elmondta, az övet „egy ilyen adottságokkal megáldott hölgynek is be kell kapcsolni". Ennek elmulasztására „jogszabály nem tesz lehetőséget. Egyébként biológiai oka lehet, például ha egy friss mellműtétje volt akár egy nőnek, akár egy férfinek, de a járművezetésre még alkalmas. Az orvos azt mondhatja, hogy valaki alkalmas a járművezetésre, de a biztonsági öv használatától eltekinthet. Akkor el lehet ettől tekinteni, de az orvosi papírnak ott kell lenni a kesztyűtartóban" – mondta a jogász. Ez egy mellkasi műtét esetén férfiaknál is indokolt lehet. Hozzátette, ezt „semmi nem szabályozza, egyáltalán a törvény szelleme a szabályozó. Nem azért van a jogszabály, hogy annak a betűjét, hanem a szellemét kell alkalmazni".