A budapesti Duna-hidakon nincsenek szemetesek. Najó, ez így túlzás, de nagyon, nagyon, nagyon kevés van rajtuk. A dologra nincs különösebb magyarázat, nem praktikus okokból vannak kukák híján teleszemetelve a hidak, hanem azért, mert nem kötelező kukákat telepíteni ezekre a helyekre. Ezért a főváros nem is tervezi a kukák telepítését, függetlenül attól, hogy van-e szemét.

Mit lát, ha átsétál a Lánchídon? Csodás panorámát, egy nagyon hangulatos híd minden apró részletét, araszoló autókat, bámészkodó turistákat, a többi budapesti Duna-hidat, ilyeneket. Tudja, mit nem lát ha, átsétál a Lánchídon? Egy nyamvadt szemeteskukát sem.

És ez a helyzet a többi, budapesti Duna-híddal is. Némileg sarkítva. Mert az azért, túlzás, hogy egyáltalán nincsenek kukák a budapesti hidakon, de nem áll túl messze a valóságtól a dolog.


Nagyobb térképre váltás

A budapesti hidakon ugyanis csak ott vannak kukák, ahol a hidakon BKV-megálló is van, mert a BKV-megállókban mindig van szemetes. Ez a Margit hídnál például azt jelenti, hogy a szigeti megállónál, a sávok közepén, a járdaszigeten árválkodik két szemetes. Az Árpád hídon jobb a helyzet, az nagyobb híd, több megállóval, tehát valamivel több, kevesebb kerülőt igénylő szemetessel.

A Margit hídnál annyit el kell ismernünk, hogy a szigeti lehajtónál nemrég megjelent egy kuka, így aki a hídon átsétálva nem akarja a szemetét végigcipelni, csupán egy alig 5-10 méteres kerülővel már akár két helyen is kidobhatja a szemetét.

Az ügyben megkerestük a fővárosi önkormányzatot, hátha van valami praktikus oka annak, hogy Budapest belvárosában van 7 olyan sok száz méter hosszú szakasz, ahol a járókelők nem tudnak megszabadulni a szemetüktől. Ezért például az összes híd rettenetesen koszos, hiszen olyan ember is kevés van, aki hajlandó 10 percet sétálni a következő szemetesig.

“Tudomásunk szerint nincs előírás az utcai hulladékgyűjtők kihelyezésére, egymáshoz való távolságának mértékére. Jogszabály csak azt írja elő, hogy biztosítani szükséges” – írta megkeresésünkre a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Pontos szabályozása tehát nincs annak, hogy hol és mennyi kukát kell kihelyezni, van viszont néhány szempont, amit figyelembe kell venni a szemetesek telepítésénél, de ezen szempontok alapján a hidak olyan területek a városon belül, ahol nem indokolt a szemetesek telepítése.


Nagyobb térképre váltás

“A kihelyezéseket a gyalogos forgalom nagysága határozza meg, valamint a környezetben található hulladéktermelő-egységek (élelmiszerüzletek, büfék, kifőzdék, stb.) száma. Ennek figyelembevételével, valamint a városkép megőrzése érdekében nem kerültek felszerelésre utcai hulladékgyűjtő edények a hidak felszerkezeteire” – írta a cég a válaszában.

Ha önt is zavarja, hogy a hidakon elég nagy a mocsok, és hogy erről nem csak és kizárólag az igénytelen, szemetelő honfitársai tehetnek, hanem a kukákkal szűkmarkúan bánó önkormányzat is, akkor van egy rossz hírünk: egyáltalán nem tervezik azt, hogy enyhítsenek a kukahiányon.

“Társaságunk nem tervezi új gyűjtők felszerelését a jelzett területekre” – zárta a cég a levelét.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!