Hatalmas érdeklődés övezi az egykori olimpikon, Oscar Pistorius hétfőn kezdődő perét. Ez az első dél-afrikai per, amit tévén keresztül élőben közvetítenek. Oscar Pistoriust azzal vádolják, hogy 2013 februárjában brutálisan meggyilkolta a barátnőjét.

Komoly késéssel, de elkezdődött hétfőn Oscar Pistorius, egykori paralimpiai futóbajnok tárgyalása, amiben azzal vádolják, hogy tavaly februárban brutálisan meggyilkolta a barátnőjét, Reeva Steenkampet. A per várhatóan több héten keresztül tart majd.

Az egész ügyet nagy médiaérdeklődés övezi, már szinte minden apró részlet kiderült a tárgyalás előtt, Pistorius ügyvédje Twitteren mosdatta védencét a per előtt.

Ahogy várható volt, Oscar Pistorius ártatlannak vallotta magát a tárgyalás elején, nem ismerte el a gyilkosságot, azt mondja, szerencsétlen baleset történt. A magyar bírósági gyakorlathoz hasonlóan a tárgyalás elején ismertették az esetet, azzal a különbséggel, hogy itt nem a vád, hanem a védelem adta elő először a történetet, miután Pistoriust arról nyilatkoztatták, hogy az ellene felhozott vádpontokban bűnösnek vallja-e magát.

Nincs tolmács

A tárgyalás helyi idő szerint hétfőn reggel tízkor kezdődött volna Dél-Afrikában, de csak több mint egy órás késéssel indult el a dolog. Oscar Pistorius nagyjából tíz perccel a tárgyalás kezdete előtt érkezett a bíróságra, ahol sokáig egyedül ült a tárgyalóteremben, jegyzeteket készített.

A késés pontos oka nem ismert, de azt írták, hogy egyrészt egy szőke hajú nő miatt csúszott a tárgyalás, aki egy korábbi meghallgatást is megakasztott már, valamint azért, mert egy csoport a bíróság előtt a családon belüli erőszak elleni tiltakozás jeléül énekelni kezdett. A hivatalos indoklás az volt a csúszásra, hogy problémák adódtak a tolmácsolással, csak hétfő reggel értesítették a felkért tolmácsot, aki nem ért oda időben a tárgyalásra.

Aztán megérkezett az áldozat anyja, aki azt kérte a bíróságtól, hogy olyan helyre ülhessen, ahonnan látja Oscar Pistorius arcát, hogy jól láthassa, amikor előadja, hogyan ölte meg a lányát.

A per tétje, hogy sikerül-e meggyőzni a bíróságot arról, hogy baleset történt, amikor Pistorius több lövéssel megölte a barátnőjét. A vád szerint Pistorius dühből cselekedett, mert összeveszett a barátnőjével, ezért életfogytiglanra hajtanak. A védelem viszont azt mondja, hogy egy nagyon szerencsétlen balesetről van csak szó, Oscar Pistorius betörőnek nézte a barátnőjét. A tárgyalás előtt arról beszéltek a CNN-en, hogy Dél-Afrikát nagyon megosztja ez a gyilkosság.

A védelem a pert nyitó beszédét arra fűzte fel, hogy Oscar Pistoriust meghurcolták, a vád szinte aljas módszereket használt, ráadásul a bűncselekmény helyszíne szennyezett volt, vagyis nem tudtak megfelelő bizonyítékokat rögzíteni a nyomozók.

Érkezik az első tanú

Nem tartott sokáig a per eleji néhány kötelező kör, bő félóra után már hívták is az első tanút. A vád tanúja volt, Pistorius egykori szomszédja, aki tudta, hogy a híres sportoló környékén lakik, de nem ismerte a gyilkosság előtt.

A szomszéd egy iskolai oktató, afrikaansul tett vallomást, de angolul tették fel neki a kérdéseket. Ő hívta fel a biztonságiakat, amikor lövéseket hallott. Miközben várta a biztonságiakat, egy nő és egy férfi segélykiáltásait is hallotta.

Azt mondta, az első és a negyedik lövés között jóval nagyobb idő telt el, mint a második és a harmadik lövés között.

Az első tanút eléggé megdolgozta a védelem, folyamatosan a minimális ellentmondásaival szembesítették, a legtöbbször azzal, hogy ő négy lövésről beszélt, míg a tanú férje azt mondta, akár 5-6 lövés is lehetett, nem hallották pontosan. Pistorius ügyvédje azért is sokat túráztatta az első tanút, mert szerinte a tanú a bíróságon sokkal drámaibban adta elő a vallomását, mint a rendőrségen.

Az első tárgyalási nap tele volt komikus momentumokkal annak ellenére, hogy milyen súlyos ügyet tárgyaltak. Egyrészt az először meghallgatott, afrikaansul nyilatkozó tanú folyton kijavította a tolmácsot, ami abban torkollt, hogy megkérték a tanút, hogy ha beszél angolul, akkor nyilatkozzon angolul, viszont ezt nem akarta, maradt az afrikaansnál, de időről időre angolul fűzött valamit a tárgaláshoz. Aztán olyan technikai fennakadások miatt döcögött a meghallgatás, hogy nem volt elég másolat a tanú tanúvallomásából, nem jutott mindenkinek, akinek szüksége lett volna rá.

Az első tárgyalási napon csupán egy tanút hallgattak meg.

Nagyon fontos per

Ez az első per Dél-Afrikában, amit tévén keresztül közvetítenek. Annyi megkötésre lehet számítani, hogy lesznek olyan részek, amikor a bíró úgy dönt, képet nem, csak hangot lehet sugározni a tárgyalásról. Sok vita volt előzetesen arról, hogy legyen-e tévés közvetítés a tárgyalásról, végül úgy döntöttek, hogy legyen, és legyen teljes körű, vagyis közvetítik a rendőrségi tanúkat, a védelmet, a vádat és a szakértőket is, ráadásul külön kérés volt, hogy a tárgyalást közvetítő csatornák módosítások nélkül, a tárgyalóteremből érkező nyers felvételeket közvetítsék.

Mivel a tárgyalás előtt már szinte mindent elmondtak a felvezetőműsorokban, a késés miatt bajban voltak a stábok, a CNN-en például arról beszéltek, hogy milyen kamerákat helyeztek el a tárgyalóteremben. A CNN három kamerával dolgozik, nem mondták, hogy pontosan milyenek, de távirányítású, kifejezetten kicsi kamerák, hogy minél kevésbé zavarják a kamerák a tárgyalás menetét.

A teremben a kívülről irányított kamerákon felül összesen 80 bírósági tudósító dolgozik, akik Twitteren keresztül közvetítik a pert. A dél-afrikai ítélkezés hasonlít a magyarra annyiban, hogy itt sincs esküdtszék, a bírói testület dönt a vádlottak ügyeiben.

Az ügyben eljáró bíró, Thokozile Masipa a második női bíró Dél-Afrikában, híres arról, hogy a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekben különösen szigorú büntetéseket szokott kiszabni.