Ray Jasper 18 éves kora óta, tizenöt éve börtönben van. A vád szerint 1998-ban megölt egy stúdió-tulajdonost, ezért halálra ítélték, kivégzése március 19-én lesz. Most megírta a Gawkernek élete utolsó, hétoldalas levelét, amiben megosztja a nyilvánossággal gondolatait és érzéseit közelgő kivégzéséről, illetve arról, hogy mennyire, és miért tartja igazságtalannak a halálbüntetést.

Gawker 2014 januárjában az összes amerikai, kivégzésre váró elítéltnek levelet küldött, benne hat kérdéssel, olyanokkal, hogy milyen a mindennapi élet a halálsoron, vagy hogy a börtönben eltöltött idő változtatott-e valamit a politikai vagy vallási hovatartozásukon.

Az első válaszlevelet a ma már 34 éves Ray Jasper küldte, aki 1998-ban részt vett egy stúdió kirablásában, a tulajdonosnak, az akkor 33 éves David Alejandrónak pedig a vád szerint elvágta a torkát (ezt a mai napig tagadja). Jasper akkor még csak 18 éves volt. Tettéért halálra ítélték, az elmúlt 15 évet börtönben töltötte, a halálsoron, az ítéletre várva.

Egyik legerősebb mondata az volt, hogy az élet a halálsoron pont olyan, mintha az ember egy fekete-fehér tévében létezne, míg a többiek egy színes, nagy felbontású plazmatévében élnének. Ray Jaspernek 15 év alatt sok dolga nem volt a börtönben, így leginkább önsegítő könyveket olvasott, illetve könyveket és forgatókönyveket írt. Úgy érzi, sokkal pozitívabb lett a hozzáállása az élethez, mint más, halálsoron lévő elítéltnek.

Február 15-én újabb levelet küldött a Gawkernek, és azt írta, valószínűleg ez az utolsó esélye, hogy szóljon a nyilvánossághoz. Ray Jasper hét oldalban írta le gondolatait és érzéseit a közelgő, március 19-ére tervezett kivégzéséről. A levelében érdekes gondolatok vannak az amerikai jogról, a feketék helyzetéről, illetve arról, hogy miért érzi igazságtalannak a halálbüntetést. Arról is ír benne, hogy bár mindenki úgy gondolja, hogy a rabszolgaság ma már nem létezik, szerinte az amerikai börtönökben igenis létezik.

"Nem értek egyet a halálbüntetéssel. Azt a régi, déli mentalitást idézi, amiben a lincselés megszokott gyakorlat volt. [...] A halálbüntetést el kell törölni. Mert a börtönélet szabadlábra helyezés nélkül is egy halálbüntetés. A kettő közötti egyetlen különbség az idő. [...] Ha pedig mindenképpen léteznie kell halálbüntetésnek, úgy gondolom, hogy csak azokban az esetekben kéne alkalmazni, mikor valaki több, mint egy ember halálát okozza. [...] Halálsoron vagyok, de nem követtem el gyilkosságot. [...] Aki azt a férfit megölte, életfogytigra ítélték. Nem tagadta, beismerte a gyilkosságot. De a texasi törvények szerint nem számít, hogy én öltem-e meg az áldozatot vagy sem, mert én úgyanúgy felelős vagyok a másik magatartása miatt. Mégis én voltam az egyetlen, aki halálsorra került."

Ray Jaspert március 19-én fogják kivégezni, Texas államban. A hétoldalas levelének többi részét itt olvashatja.