Joseph Fritzl ügyének kegyetlenségét ugyan nem tudja felülmúlni, de Colleen Stan története is elképesztő. A húszéves lány 1977-ben stoppolt, felvették, megkötözték, megfenyegették. Hét éven át egy őrült pár rabszolgájaként élt, idővel azonban csökkent a kínzásai mértéke és egyre nagyobb szabadságot kapott. Az elkövető Cameron Hooker neje végül megelégelte a helyzetet, és segített neki megszökni. Hookert elkapták, 104 év börtönt kapott, bár feltételesen szabadulhat a következő évtizedben.

A húszéves Colleen Stan nem épp a legjobb időben indult el egy barátnőjéhez, mivel nem sokkal korábban tartóztattak le egy férfit, aki direkt fiatal stopos lányokra vadászott. Stan azonban nem vont le semmilyen rossz következtetést, évek óta közlekedett így, sohasem érte semmilyen veszély. 1977-ben is csak meg akarta látogatni egy barátját, aki épp a szülinapját ünnepelte, de nem volt pénze, hát úgy döntött, egy 640 kilométeres stopos túrát is bevállal a célért. Azonban az oregoni Eugene-ből sosem ért oda a kaliforniai Westwoodba – elevenítette fel az archív történetet a New York Daily News.

Pedig már nem sok választotta el az úticéljától, amikor egy országút mentén sétált és stopolni kezdett. Egy kedves fiatal házaspár vette fel őt, a kocsit a 23 éves Cameron Hooker vezette, vele volt a felesége, a 19 éves Janice, illetve a kisbabájuk is. Stan érezte, hogy valami nincs rendben, sőt amikor megálltak tankolni, és ezalatt elment vécére, egy belső hang azt súgta neki: „Ugorj ki az ablakon, fuss, és sose nézz vissza!" Sajnos nem hallgatott a hangra, és a következő megállásukkor – egy elhagyatott erdős vidéken – Hooker kést szorított a torkához, bekötötte a szemét, megkötözte, végül pedig egy házilag barkácsolt, kilenc kilogramm tömegű faládába bújtatta a nő fejét. 

A lány a dobozban

Amikor megérkeztek a pár otthonába, levezették őt a pincébe, és megkezdődött hét éven át tartó kínszenvedése, aminek a végén a média már csak úgy hívta őt: „a lány a dobozban". Állatias fogvatartói éheztették, ostorozták, összeégették, sokkolózták, a csuklóinál fogva lógatták, és a fürdésre esélye se volt. Előfordult, hogy napokat töltött úgy, hogy meztelen volt, és a fején volt a fadoboz. Olykor egy nagyobb, koporsószerű dobozba zárták őt hosszú időre. Nyolc hónappal később Cameron Hooker rákényszerítette, hogy aláírjon egy rabszolgasági szerződést. Innentől kezdve a neve csupán „K" volt, nyakörvet kellett viselnie, és a házimunkától kezdve a gazdája perverziójáig mindent ki kellett elégítenie.

Hooker pszichológiailag is megfélemlítette áldozatát. Azt mondta neki, hogy szökés vagy ellenkezés esetén egy nagy hatalommal bíró szervezet, a Vállalat megtalálja őt. Állította, családja otthonát is bepoloskázták, és figyelték őt mindig is. Innentől nagyon furcsa rabszolgaszerep hárult rá. Gondozta a pár két gyerekét, különös feladatokat látott el, de olykor Janice-szel, a feleséggel is elment szocializálódni. Kívülről úgy tűnt, adott egy normál négyfős család egy náluk lakó bejárónővel. Azt senki sem sejtette, hogy Stan a pár ágya alatti dobozban alszik, és hogy rendszeresen megerőszakolták.

A félszabad rabszolga

Stan annyira meg volt félemlítve, hogy Hooker idővel még nagyobb szabadságot engedett neki. 1981 tavaszán például a saját szüleit is láthatta, de nem mert szólni nekik egy mukkot sem a helyzetéről. Fonák módon megérte neki, hogy csendben maradt, ugyanis még több jogot nyert ezáltal. Dolgozhatott odakint, és segített Hookernek újabb melléképületek felépítésében, ahova a tervek szerint újabb rabszolgák költöztek volna.


The Girl In The Box by ErmmmTV

1984 jelentette a fordulópontot: Janice Hooker, a feleség megelégelte, hogy második feleség lett, és segített megszökni Stannek. Egyszerűen elvitte egy közeli buszállomásra, ahol felhívhatta a szüleit, és pénzt kért apjától a hazaútra. Janice kérte, hogy ne szóljon semmit a hét év kínzásról, ugyanis az volt a terve a férjével, hogy templomba szoktatja, ahol leszokhat bűnös életviteléről. Ez később kudarcot vallott, így Janice a helyi papnak és a rendőrségnek is beszámolt Cameron Hooker tetteiről. Ekkor estek ki újabb csontvázak a szekrényből: kiderült, hogy a 19 éves túrázót, Marie Elizabeth Spannhake-et is a férfi ölte meg 1976-ban. Stant is kihallgatták a rendőrök, elmentek Hookerékhez, bizonyítékokat gyűjtöttek, a férfit pedig letartóztatták.

A büntetőper során Cameron Hooker ügyvédje azzal védekezett, hogy Stan együttműködő volt, akaratlagosan részt vett az egészben, holott lett volna lehetősége megszökni. A pert azonban két és fél nap alatt lezavarta a bíróság, Hookert bűnösnek találták emberrablás, szodómia, és nemi erőszak vádjában, és 1985. november 22-én 104 év börtönre ítélték. Spannhake megölését nem tudták rábizonyítani. A nyilvánvalóan bűnrészes feleség (aki állítása szerint agymosott állapotban segített férjének) vallomásáért cserébe büntetlenséget nyert az eset Wikipedia-oldala szerint (bár ez nincs hivatkozással alátámasztva). Hooker nyolc év múlva, 2022-ben kerülhet feltételesen szabadlábra. Stan élete nem került sínre, több válással végződött házasság után nem részletezett okokból börtönbe került. Könyvet is írt élete tanulságairól, aminek az első pontja ez: „Ne stopolj!"