Száz szállásadó közül egynél előfordul, hogy neki kell állniuk egy vendégük gyerekét keresni. A gyerekek gyakran elkóborolnak, egyszer egy rottweiler mellett alvó srácot is leltek. Amúgy a nyaralók jelentős része rühelli a kisgyerekeseket, mert hangosak, és lehányják a pincért. A kisgyerekesekre viszont a szállásadók nem figyelnek eléggé. Több etetőszéket a panziókba!

Hatból egy szülőnek be szoktak szólni, ha kisgyerekkel megy üdülni egy panzióba, hotelbe, akárhova – derült ki a Szallas.hu közleményéből és kutatásából. A többség otthon hagyná a félévesnél fiatalabb gyereket, a gyermektelenek negyede pedig egyéves kor alatt nem is szívesen látna babát a szállásán. Természetesen a legfőbb probléma, hogy a kisgyerekek hangosak, sokat sírnak és visítanak.

Ami már Magyarország-specifikusabb, hogy a nyilvános szoptatástól is kiakad a magyar vendég. A kutatásban résztvevők ötöde nem tolerálja a baba ilyen etetését. A legjobb történetek persze akkor adódnak, amikor a gyerekre rájön a szapora. Varga Zoltán, a Szállás.hu ügyvezető igazgatója szerint akadt olyan, hogy az úszópelenka sem igazán tudta tartani, amit kellett volna, de olyan is volt, hogy egy pincért lehányt főzelékkel egy baba.

A másik oldalnak persze nehezebb, a kisgyerekesek a speciális bútorokat hiányolják gyakran a szállásokról: nincs etetőszék és rácsos kiságy, illetve csak zuhanykabin van, ami nem a legalkalmasabb egy csecsemő mosdatására. A kisgyerekesek 20 százaléka jobban örülne több babás programnak is, és nem ártana némi gyerekfelügyeleti lehetőség sem. Sokszor ugyanis egyedül maradnak a gyerekek, ez kb. minden századik szállásadónál előfordult már. Gyakori, hogy a kicsi összetéveszt valakit a saját szülőjével, de egyes kölykök el is kóborolnak, ha valami érdekeset látnak.

„Találtak meg alvó gyermeket a házőrző rottweiler mellett vagy a mélyen lelógó asztalterítő alatt. A szállodákban pedig sokszor a lift segíti a gyerekek varázslatos eltűnését” – mondta Varga. A felmérést egyébként 674 hazai szállás és 1643 vendég megkérdezése alapján végezték február 20. és március 3. között, online kérdésfeltevéssel.