Szombat este rendezték meg harmadszorra a Miss Colours, azaz a kerekesszékes szépségverseny döntőjét, ezúttal már nemzetközi keretek között. A szervezők idén ugyanis necsak Magyarországról várták a mozgássérült hölgyek jelentkezését, de Romániából, Bosznia-Hercegovinából, Mexikóból, Bolíviából és Ukrajnából jelentkeztek a csinos lányok. A versenyt Illés Fanni paralimpikon úszó nyerte.

A szokásos cicimotogatás helyett ez az este valóban többről szólt, mint hogy kinek milyen a feneke, vagy épp mennyire vágyik a világbékére. Valódi sorsok, és hús-vér emberek mutatkoztak be – életük nehezségeivel, bátorságával és boldogságával együtt. Bár a szponzorok ajnározása már ezen a versenyen is egyre nagyobb hangsúlyt kap, a pörgős és profi rendezés miatt még ez megbocsátható. Ilyen remekül szervezett estet ugyanis ritkán látni. Minden pont akkor és úgy zajlott, ahogy azt előre ígérték. 

A családias hangulatot Tóth Gabi borzalmas bubifrizurája sem tudta elrontani, akinek előadása inkább hasonlított nyögésekkel tarkított nyivákolásra, mint zenére – szerencsére gyorsan túllendültünk a túljátszott produkción. 

A lányok azonban igaziak voltak  – ez az, ami egy szépségversenyről csak legritkább esetben mondható el. A bemutatkozó kisfilmekben mindenki annak mutatta magát, aki: gyönyörű smink, csodás ruha és mesés frizura ellenére a színpadon ott volt az egyetemista, a családanya, az újságró, a pszichológus.

Annyira izgultak az első – tökéletesre sikerült – koreográfia bemutatásánál, hogy lélegzetvisszafojtva szurkoltunk nekik. Az egész valóban megható volt, két zsűritag, Vasas Vanda, a tavalyi győztes és Kárász Róbert műsorvezető meg is könnnyezte a pillanatot. 

„Nem azért vagyok itt, hogy nyerjek, vagy jobb legyek másoknál. Azért vagyok itt, hogy felhívjam a figyelmet azokra az emberekre, akik valamiért kevesebre képesek, mint mások"  –mondta Fejzovich Eminna Mirna, a Bosznia-Hercegovinából érkező jelölt. 

A győztes, a 21 éves paralimpikon úszó Illés Fanni azt szeretné, ha sorstársai megértenék, nincs miért szégyenkezniük, mert sok olyan ember van, aki megváltozott helyzete miatt ki sem mer mozdulni az utcára: „Én értük vagyok itt. Hogy értük és nekik szóljak" – mondta a fiatal lány. 

„Sokan természetesnek vesznek olyan dolgokat, amik másoknak nem azok. És fogalmuk sincs róla mi is igazából a bátorság. A hasonló helyzetben lévő embereknek nem volt más választásuk, mint bátornak lenni és ahelyett, hogy az emberek sajnálnak minket, vagy elfordtanák a fejüket, tiszteljék bennünk ezt a bátorságot. Gondoljanak bele, ők mit tennének a mi helyzetünkben" – mondta a kerekesszékes szépségverseny győztese.