Egy illinois-i középiskola vezetése kiadott egy rendelkezést, hogy az oda járó kislányoknak ne lógjon ki a feneke a nadrágjukból-szoknyájukból. A szülők azonnal diszkriminációt kiáltottak, a feminista sajtó pedig a perverz férfiakról, meg nemi erőszakról harsog. Azt hihetnék, paródia, de nem, komolyan gondolják.

Az amerikai sajtóban a hét elején kezdtek foglalkozni a hírrel, hogy az evanstoni Haven középiskolában megtiltották a lányoknak, hogy leggingsben járjanak iskolába – írja a Jezebel. A tilalom azonnal felháborodott feminista cikkeket okozott (például a „Betiltották a jóganadrágot egy Chicago-környéki iskolában: MEGÖL EZ A SZEXIZMUS” című munkát). Csak aztán, mint a Chicago Tribune beszámol, kiderült, hogy Kathy Roberson igazgatónő mindössze azt szerette volna elérni, hogy a kamaszlányok ne vegyenek fel macskanadrágot vagy feszes jóganadrágot valami olyan ruhadarab (szoknya, short) nélkül, ami eltakarja a feneküket.

Mi van?

A felháborodást egy olyan megjegyzés fűtötte a végletekig, amely szerint az iskolás lányoknak nem kellene úgy öltözniük, hogy azzal elterelik a fiúk figyelmét a tanulásról. Ilyen megjegyzést azonban, hiába kerestünk, sehol sem találtunk. Egyelőre úgy tűnik, néhány iskolás lányra rászóltak a tanárok az iskolában, hogy túl sok látszik belőlük, és ez nem egyezik a rendszabályokkal. Ezek a lányok aztán hazamentek, és elmondták a szüleiknek, hogy mi történt, a szülők pedig kiakadtak.

Így történt ez a Bond családban is, ahol a szülők (apuka történetesen tanár) nyílt levében háborodtak fel egy népszerű közösségi oldalon (tudják, így mondják a Facebookot, kereskedelmi tévéül). Szerintük a lányok öltözködésének korlátozása rossz, mert „ez hozzájárul a nemi erőszak elfogadottá tételéhez”. Juliet Bond, az anya egy telefonos interjúban azt mondta a Chicago Tribune-nak, hogy a rendelkezés „megszégyeníti a lányainkat. Úgy vélem, emiatt szégyellni fogják változó testüket”. Férje, Kevin Bond szerint a tanároknak nem a diákok ruhájával kéne foglalkozniuk, hanem a fiúk viselkedésével. „Felmerül a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán ilyen rendszabályokra.” Tudják, mi a legjobb? Hogy a lányukra senki sem szólt rá, önjelölt hőbörgők.

Az igazgatónő azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy körlevelet írt a szülőknek. „[Az iskola] nem változtatott a dress code-on, és nem tiltotta be a leggingst, a jóganadrágot, vagy a skinny farmert. Jeleztük a diákoknak, hogy »ha leggingst viselnek, arra fel kell venni egy inget, shortot vagy szoknyát«”. Az iskola honlapja egyébként elég jól összefoglalja a többeknek vérlázító gondolatmenetet: a nadrágok, ruhák és szoknyák alja legyen közelebb a térd, mint a csípő vonalához, extrarövid shortot és szoknyát pedig ne viseljen senki, leggingsszel se.

Mit gondol erről ön?