Irina Popova 2008-ban, 21 évesen sorozatot készített két drogos, orosz szülőről, akik a kétéves kislányukat próbálták felnevelni siralmas körülmények között. Popovát a sorozatért díjakra jelölték, az online közösség viszont kiborult, a fotóst támadják, amiért nem szólt a gyermekvédelmiseknek. A képeken szereplő szülők is fújnak rá, mert a nagy nyilvánosság miatt csak rászállt a gyámhatóság a szülőkre.

Irina Popova, 2008-ban, 21 évesen csak arról szeretett volna egy fotósorozatot csinálni, hogy a szeretet független az emberek társadalmi helyzetétől, a legkilátástalanabb körülmények között is lehet szeretetteljes életet élni.

Először egy night klubban akart fotózni, de ott nem jött össze a kívánt sorozat, viszont amikor távozott a helyről, meglátott egy nőt, aki az utcára vizelt, majd a dolga végeztével odébbállt a babakocsijával együtt, amiben egy kisgyerek volt – írja a Daily Mail.

A nőt Liljának hívátk, Popova engedélyt kért egy fotóhoz, majd beszélgetni kezdtek, a nő megkérdezte Popovát, hogy fel akar-e menni hozzájuk csinálni még egy pár képet. Lilja az élettársával, Pasával és a kétéves kislányukkal, Anfiszával egy egyszobás lakásban lakott, a folyosón volt a konyha és a fürdőszoba is. Popova két héten keresztül lakott a családdal, végigfotózta, ahogy a szülők a kislány társaságában drogoznak, isznak.

A képeket megjelentette, egy csomó díjra jelölték a nagyon erősre sikerült sorozat miatt. Aztán, amikor a képek nemrég az interneten is megjelentek, támadni kezdték Popovát.

Leginkább azért, hogy miért nem fordult a gyermekvédelmi hatósághoz, hogy azonnal emeljék ki a kislányt a szörnyű körülmények közül.

„El sem tudtam képzelni a reakciókat. Lehet, hogy fura, de az volt a célom, hogy megmutassam, létezik a szeretet a társadalom peremén is, abban bíztam, hogy segítek megértetni dolgokat, hogy hidat képezhetek az emberek között, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy felnevelni egy gyereket nem olyan egyszerű feladat. [...] Az az igazság, hogy az élet összetett, és sok olyan helyzet van, ami túl bonyolult ahhoz, hogy az ember ítélkezzen” – mondta a fotós a lapnak.

Popova azt mondja, a képek csak egyfajta megszűrt valóságot ábrázolnak, a kislány élete nem csak annyiból állt, amennyi a képeken is látszódik, ezért sem értesítette a gyámügyet.

A kritikusok a fotós opportunistának minősítették, hogy kihasználta a drogfüggőket, és nem értesített senkit. Aztán egy kampány is indult, hogy Anfiszát elvegyék a családtól.

Popovát megkereste a gyámügy, hogy mondja meg, hol laknak a képei alanyai. A fotós ezután felvette a kapcsolatot a családdal, aminek az lett az eredménye, hogy az apa annyira berágott rá, amiért a nyakukra hozta a hatóságokat, hogy azóta sem áll vele szóba.

Az anya, Lilja valamivel nyugodtabb volt, de fél évvel a bortány kirobbanása után, még 2012-ben eltűnt, Anfiszát az apjával hagyta. Leszokott a kábítószerekről, már nem él Pasával, egy szentpétervári ruhaboltban dolgozik.

Pasának új partnere van, együtt nevelik Anfiszát, az új partnere egy korábbi kapcsolatából származó gyerekével együtt, részmunkaidős villanyszerelőként dolgozik. Az egész sorozatról és a helyzetről nemrég egy könyv is megjelent. A teljes sorozatot pedig itt tudja megnézni.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!