Borzalmas állapotok uralkodnak a washingtoni Oso városka környékén, amit egy az egyben elvitt egy hatalmas földcsuszamlás. Mindenki a rokonait keresi, de van, aki kénytelen volt feladni a kutatást. Egyelőre 24 halottról tudni, 176 embert még keresnek. Egy kisfiú úgy élte túl a lavinát, hogy a családból egyedüliként az emeleten volt akkor, egy fogász pedig úgy tudta meg szeretett asszisztense halálát, hogy a rendőrök azonosítás céljából elkérték a kartotékját.

A négyéves Jacob Spillers életét az mentette meg, hogy az emeleten volt, apja és négy féltestvére viszont a földszinten, amikor lecsapott Oso városkájára a sárlavina. A kisfiú szülei azóta sem kerültek elő. A halottak száma közben 24-re emelkedett, de még mindig 176 eltűnt ember van a Washington állambeli Osóban, amit egy sárlavina pusztított el. A BBC szerint néhol 6,1 méter vastag a sár, és a mentőcsapatok is kezdenek letenni róla, hogy bárki élve találjanak meg. 30 ház pusztult el, amikor egy komplett hegyoldal szakadt le a völgyre, elzárva egy folyó útját is. Eközben szörnyű történeteket mesélnek a túlélők a háborús zónává alakult völgyről és a történtekről. (Kattintson ide egy csúszkás előtte-utána képért, amin látható a pusztítás mérete!)

Oso egyik tűzoltójának feleségét, a 45 éves Christina Jefferdset sokáig eltűntként kezelték, de mostmár őt is halottnak tekintik. Vele együtt eltűnt a rá bízott négyhónapos unokája, Sanoah is, neki még nem lelték nyomát. A katasztrófa óta kereste őket a család. A nő egy helyi fogorvosnál, Kelly Petersonnál dolgozott, akinek szomorú élményben volt része: „Ha ebben a bizniszben vagy, tudod, hogy időről időre lesznek olyan alkalmak, amikor a hatóságok bejönnek, és dokumentumokat kérnek, hogy azonosítsanak valakit, de arra nem is gondolsz, hogy ez az illető a tieid egyike lesz" – mondta szomorúan. Így tudták végül meg, hogy Jefferd meghalt – írja a King5.

John Regelbrugge, az amerikai haditengerészet egyik parancsnoka is a halottak között van. A Seattle Times szerint ráadásul a saját testvérei találták meg a holttestét. Ott hevert mellette a földcsuszamlásban elpusztult kutyája is. A feleségét, Krist továbbra sem lelik. „Mindketten otthon voltak, amikor a csuszamlás odaért, de nem találtuk még meg őket" – mondta korábban az iraki veterán sógornője, Jackie Leighton. Gyerekeik zöme nem él otthon, az egyetlen, aki még igen, nem sokkal a sárlavina előtt elugrott egy fatelepre, ez mentette meg az életét. Regelbrugge-éket fiaik és a férfi bátyjai keresték és találták meg a sárban.

Amikor tízezer tárgy ütközik

Egy nő a csuszamlás hangját hallotta iszonyatosnak. „Úgy hangzott, mintha vége lenne a világnak. Olyan hang volt, mint amikor dolgok tízezrei ütköznek egymásnak" – próbálta visszaadni a hangzavart. Az ő házuk megúszta, de az egyik szomszédét elvitte az ár, a másikat kettéhasította. Ebben a házban egy házaspár lakott, csak a férfit tudták kőkemény munkával kiszabadítani.

A CNN több túlélőt és érintettet is idéz a cikk elején említett kisfiú mellett. Delaney Webb és vőlegénye az előbbi szüleinek házában üdültek, ide tervezték az esküvőjüket is, de a nő anyja szombat óta nem hallott róluk. Houstonból ide repült, legalább annyit szeretne elérni, hogy a holttestek megkerüljenek. La Rae deQuilettes a férjét várta haza, és amikor jött a csuszamlás híre, abban reménykedett, hogy a férfi északabbra dolgozott. „Ez egy életre kelt rémálom volt" – mondta arról, amikor megtudta, hogy a férje Osóban volt. Hozzátette, bízik az előkerülésében, mert „ő egy harcos, magas és erős". Bill Welsh előkerülésében is bízik a családja, elvégre túlélte anno Vietnamot is.

Eközben a Seattle Times a segélyhívó 911-es számra érkezett hívásokat hozott nyilvánosságra. Az első hívó egy nő volt, aki arra lett figyelmes, hogy víz borítja a völgyet átszelő országutat, mert kiáradt a folyó. A második nő már sokkal kétségbeesettebben telefonált be, ő egy elsodort házról és az elment áramról beszélt félbeszakíthatatlanul. Kérte, hogy „mindenkit hozzanak ide", aki segíteni tud (ezt ágyaztuk be a cikkbe is). Ezután egy férfi telefonált be, hogy a szomszédja házát ellepte a sár, de hallja, ahogy kaparják belülről a tetőt, hogy ki tudjanak jönni. Az utolsó audión már a tűzoltó-mentő egységek kommunikációját lehet hallani, amint döbbenten beszámolnak a katasztrófa méretéről, és hogy egyszerűen nem tudnak mindenkin segíteni.