Idén ballagna az a diáklány, aki másfél évvel ezelőtt egy Veszprém megyei általános iskola menzáján ebédelt, félrenyelt egy uborkadarabot, és megfulladt. A család azt szeretné, hogy az iskola vállalja legalább részben a felelősséget, és hozzanak olyan óvintézkedést, ami megakadályozza a hasonló értelmetlen haláleseteket.

„Réka ma is élhetne, ha vigyáz a gyerekekre egy olyan felnőtt, aki tisztában van az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel" – mondta  a Velvetnek Wolsztné Oláh Lívia, annak a 13 éves lánynak az édesanyja, aki 2013. januárjában egy Veszprém megyei iskola menzáján félrenyelt, és megfulladt.  Az asszony kijelentette: beperelte ugyan az iskolát, de a legfőbb célja az, hogy ezután készítsék fel az alkalmazottakat és a gyereket az efféle váratlan helyzetekre az iskolákban.

2013. január 22-én a 13 éves lány osztálytársaival ment az iskola menzájára ebédelni. Réka egyszercsak felugrott és szó nélkül kiviharzott az étkezőből. Egy barátnője indult utána percekkel később, mert különösnek találta, hogy a lány nem tért vissza. Ekkor látta meg az udvaron fekvő lányt, aki az udvaron vonaglott az eszméletvesztés határán. Mire kiért a segítség, már nem volt magánál. Ekkor hívták a mentőket, és értesítették az édesanyát. 

„Reggel Réka elment iskolába, de nem tért vissza többé. Éppen Ajkán voltam, amikor felhívtak az iskolából, hogy a lányom elájult, de ne aggódjak, már jön a mentő. Rá két percre az anyósom hívott, hogy Rékát újra kell éleszteni – idézte fel az édesanya. – Azonnal rohantam haza. Amikor odaértem, a mentők éppen próbálták újraélszteni a  gyermekemet, akinek végig könyörögtem, hogy ne hagyjon itt minket."

A mentőszolgálat munkatársai több mint húsz percig próbálták Rékát visszahozni az életbe. Az a veszély fenyegetett, hogy a lány kritkusan sok ideig volt oxigénhiányos állapotban. Az anya már a mentőben tudta, hogy Réka agyhalott. 

Az anya elmondta, csak akkor tudja elengedni a gyermekét, ha tudja, mindent megtett azért, hogy ilyen tragédia ne forduljon elő soha többé senkivel.

Az iskola álláspontja

Szerettük volna megkérdezni az úrkúti Hauser Lajos Általános Iskolát is, de a konkrét ügyről nem nyilatkozhattak, az az intézményt fenntartó Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) reszortja. Tróbertné Klein Beáta iskolaigazgató annyit azonban elmondott, hogy az eset után pszichológus beszélt a gyerekekkel, több alkalommal is járt az iskolában. „A gyerekek meg tudták emészteni, de mivel a család ezt műveli, újra felszíkatjáka a sebeket" – tette hozzá a perről. Az esetről annyit mondott, hogy „mi kioktattuk a tanárokat, de őt nem lehetett volna megmenteni. Speciális eszköz kellett volna, mindegy ki van ott, orvos kellett volna".

„Amerikában még az éttermekben is kötelező, hogy megtanulják az alkalmazottak a fuldoklók mentésének fogásait. Magyarországon ugyan a jogosítványhoz kell egészségügyi vizsga, az oktatási intézményekben nem írják elő az életmentési ismeretek elsajátítását" – nyilatkozta az anyuka az Omegahíreknek. „Réka halála előtt a konyhásnőktől a közeli patika alkalmazottjáig mindenki megpróbált segíteni, de hiába. Szakszerű azonnali ellátással azonban még mindig élne" – tette hozzá a Velvetnek. 

Réka három napig feküdt kómában a veszprémi kórházban, de nem sikerült újraéleszteni. Amikor egyértelművé vált, hogy már nincs mit tenni, a legnehezebb döntést a családnak kellett meghoznia.

"A doktornő nagyon sokat segített, leültetett, és elmondta milyen lehetőségeink vannak. Úgy döntöttünk, hogy nem akarjuk, hogy a lányunk szervei lassan leálljanak, nem akartuk ezt kivárni. Ő maga is azt akarná, hogy másokon segítsen, így felajánlottuk a szerveit" – idézte fel a döntéshez vezető megfontolásaikat az anya, aki a Velvetnek adott nyilatkozatában egymás után sorolta, hogy hány gyerek és felnőtt életét mentette meg Réka mája, veséje, szíve, tüdeje, hasnyálmirigye.

"Nem tudom, kik ezek az emberek, de kicsit megnyugtató érzés tudni, hogy ezekkel a sikeres beültetésekkel adhatott nekik a lányom egy második esélyt" – mondta Woltsztné Oláh Lívia.