Legyen mindenki óvatos az új szintetikus droggal - figyelmeztetett a rendőrség hétfőn. Megjelent ugyanis egy újabb kínai laborokban összevegyészkedett anyag, a pinaca. A zömmel cigarettába tekert szerről keveset tudni, de marihuánafogyasztók már panaszkodtak rá, hogy paranoiát és eszméletzavart is okozhat. Már kilenc megyében kimutatták a pinacát, Zacher Gábor szerint hamarosan C-listára kerülhet. Ráadásul azért is kell vigyázni vele, mert a díler sem tudja, mit ad el az embernek pontosan.

Új pszichoaktív szer megjelenésére figyelmeztet a rendőrség Police.hu-n közzétett szerdai közleménye. Az elmúlt egy hónapban 9 megyében 79 esetben mutatták ki a szert, ami a szintetikus kannabioid csoportba tartozik. Az anyag veszélyes, több fogyasztó kényszerült miatta orvosi ellátásra.

A meg nem nevezett új kábítószer fehér por formájában érkezik Kínából (a labordrogok őshazájából), ezt pedig acetonban vagy más szerves oldószerben oldják fel. A katyvaszba ezután növényi törmelékeket, pl. orvosi zsályát vagy pemetefüvet áztatnak, majd az egészet kiszárítják, és esetleg némi dohányt hozzáadva cigarettapapírba tekerik, majd elszívják. A fogyasztók fiatalok, átlagosan 15-17 éveseket érint a szer. Sok esetben rosszul lett a fogyasztó, légzésleállás és eszméletvesztls is előfordult, szinte mindegyik esetben mentők vitték kórházba a fogyasztót.

Mivel a drog használói fiatalok, ezért a szer iskolák közelében (vagy bennük), focipályákon, buszpályaudvarokon fordul elő. A rendőrség rajta van az ügyön, megpróbálják megakadályozni az újabb szállítmányok átjutását a határon és igyekeznek visszaszorítani az új szert. Valamint a rendőrség kéri az embereket: „tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!"

Pinaca az új szer neve

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályvezetője elmondta, az új szer neve pinaca, ez egy szintetikus kannabinoid, szerkezetében a marihuánához hasonlít, hasonló a hatása, de erősebb. 2006-ban kezdődött a szintetikus kannabinoidok története egy spice nevű anyaggal, és ma már száz fölötti ilyet ismernek. Zacher szerint sűrűn gyűrűznek be a kínai laborokból az új anyagok. Ezek az illegális listára kerülésig legálisnak számítanak, ahogy betiltják, jön a következő, és nem tudni, hol a vége.

A pinaca új tüneteket nem fog produkálni, a kórházba kerülő fogyasztót kezelik majd, hogy melyik szintetikus szer a saras, az úgyis csak a laborvizsgálatokon derül ki. „A klinikum kicsit mást mutat, időnként kicsit durvább tüneteket mutat" – mondta Zacher a pinaca hatásáról. Volt olyan marihuána-fogyasztó páciense, aki közölte, hogy „kurvára szétütött ez a cucc", nem azt kapta, mint a hagyományos anyagok. Paranoiát, eszméletzavart is okozhat a szer, ráadásul még a díler se feltétlen tudja, milyen anyagot ad oda pinaca néven, és mennyi annak a hatóanyagtartalma. Zacher szerint a pinacát most azért kapta fel a rendőrség, mert valószínűleg megágyaznak a C-listára kerülésének.

Mindeközben Teheránban

Sísehnek nevezik a kristályos metamfetamint Iránban, ahol a Guardian szerint brutális tempóban terjed a drog, már csak az ópium népszerűbb nála. Az iszlám vallásba zárt Irán, de főleg a nyugat felé orientálódó teheráni fiatalság egyre több kábítószert fogyaszt, ezt nemcsak az ENSZ, de a helyi kormányzat is észrevette. A belügyminiszter szerint hatmillió iránit érint a drogfogyasztás. Ugyan drága a kristály, de a fiatalok imádják: ugyanúgy bekábít, mint a heroin, de az ember nem tudja túladagolni magát. „Mindenki veszi. A vásárlóim zöme átlagos gyerek, mint én, diákok vagy irodai munkájuk van" – bővítette a felhasználók körét egy fiatal díler, aki a lapnak nyilatkozott. A nők fogyásra, a gyúrós fiatalok edzés közben használják.

Előny még, hogy nem kell gyanús afgán alakokkal kereskedniük, akik az ópiumtermelést és elosztást irányítják. Irán pedig hiába küzd a drog ellen, a 900 kilométeres afgán határt ellenőrizni lehetetlen, pedig évi 1 milliárd dollárt (221 milliárd forintot) költenek a harcra. Arról nem is beszélve, hogy a kivégzettek 80 százaléka a dílerek közül kerül ki. Azonban megvan az új frontvonal a kristály miatt. Tévés kampánnyal próbálják visszaszorítani, tavaly pedig már 3500 kilogrammnyi kristályt foglaltak le és 375 droglabort számoltak fel. Mindenesetre amíg a rendőrök egy kis csúszópénzért cserébe elnézik a dílerek és droggyártók működését, nagy változás nem lesz..