Két skót férfi őrületesen nagy poénnak tartotta 2012-ben, hogy a Google fotózó autója miatt gyilkossági helyszínt imitáljanak. Amikor a képet feltöltötte a Google a Street View alkalmazásra, volt nagy ijedtség, még a rendőröket is értesítették. Aztán persze a rendőrök is röhögve állapították meg, hogy csak egy hülye poén az egész.

Fontos bűnügy szálait göngyölítette fel a skót rendőrség: kiderült, mi áll a Google Street View-n felfedezett baltás gyilkosság hátterében. Az Independent szerint voltaképp az, hogy nem is történt gyilkosság. Egy nézelődő vette észre a Google utcakép-nézegető alkalmazásán, hogy a skót főváros, Edinburgh Leigh nevű tengerparti kerületében, a Giles Street nevű utcán egy holttest hever, mellette pedig egy férfi áll baltával a kezében. Azonnal értesítette a rendőrséget, hogy itt bizony emberölés történt.

A rendőrök kiszálltak a környékre, és elkezdték kifaggatni az embereket. Csakhamar eljutottak egy autószerelő műhelybe, ahol lebuktattak két férfit, akik az egészet megszervezték. A gyilkosság ugyanis nem történt meg, a két férfi brahiból úgy állt (illetve feküdt) be a képbe, amikor elment a Google kamerás kocsija, hogy gyilkossági helyszínnek tűnjön a Giles Street. Az áldozatot a műhely főnöke, az 56 éves Dan Thompson játszotta, egyik 31 éves alkalmazottja, Gary Kerr alakította a gyilkost.

2012 augusztusában vették észre a közeledő autót, és gyorsan határoztak az akcióról – mondták el a brit lapnak. A főnök kiszaladt, lefeküdt a földre, az alkalmazott felkapott egy fejszét, és utánarohant. „Mindössze kb. 20 másodpercünk volt, csak erre tudtunk gondolni" – mesélte Thompson a gyors elhatározásról. A vicc után el is felejtették az egészet, aztán pár hónap múlva rokonok és ismerősök kezdték el hívogatni őket, hogy élnek-e még. Ekkor tudták meg, hogy a Google már feltöltötte a képeket. „Feltételezem, hogy az emberek nem azzal töltik az idejüket, hogy a Street View-n egy durva leigh-i mellékutcában nézelődnek" – mondta Thompson, aki tévedett.

Szerencséjükre a rendőrök se rágtak be, viccnek tekintették az egészet, öt perc kérdezősködés után nevetve távoztak. Persze ehhez kellett, hogy egyikük kocsiját épp itt szervizeljék korábban. Nem ez volt amúgy az első Street View-prank: az angliai Worcesterben egy tízéves lány egyszer halottnak tettette magát a Google kocsija láttán, és szabályos pánikot okozott ezzel. A hollandiai Almerében pedig egy mólón álló alak és a hozzá vezető állítólagos véres sáv okozott riadalmat. Aztán kiderült, hogy egy ártatlan kutya állt a távolban, és tengeri fürdőzése után húzott nedves csíkot a móló deszkáin, ezt nézték vérnek.

Amíg elkészül az idei év legnagyobb átveréseiről és prankjeiről szóló cikkünk, olvassa el, mik voltak a 2013-as év legjobbjai!