Egy lövöldöző férfi tartja rettegésben a kanadai Moncton városát. A férfi puskákkal kószált a kertvárosban, kihívták rá a rendőröket, ő pedig tüzet nyitott rájuk. Három rendőr meghalt, kettő megsérült, a tettes szökésben van. A környéket lezárták, az embereknek azt tanácsolják, maradjanak otthon.

Justin Bourque 24 éves és nagyon veszélyes. Puskák, lőszerek, egy számszeríj és egy kés van nála. Megölt három rendőrt Kanada keleti részén. Összefoglalva ez tartja most rettegésben az országot, legalábbis New Brunswick tartományt és a környező régiókat a Daily Mail szerint. Bourque-ot máris elnevezte a sajtó Rambónak, mivel a kanadai rendőrség által közzétett képeken az látható, ahogy a hosszúhajú fehér férfi puskákkal felszerelkezve, katonai jellegű ruhában gyalogol egy út szélén.

Damien Theriault a rendőrség, George LeBlanc pedig a monctoni önkormányzat nevében tartott sajtótájékoztatót az esetről, könnyek közt számoltak be a három rendőr értelmetlen haláláról. Danny Leblanc elmondta, a saját szemével látta a lövöldözőt szerdán, amint fegyvert szegez a riasztott rendőrökre, majd sorozatlövéseket hallott. A családjával visszahúzódott a házba, nem sokkal később látta egy közösségi oldalon, hogy a szomszédja posztolta: szétlőtték a konyhaablakát. Szerdán kora este, 7 óra 20 körül riasztották a rendőröket, mert a lakók egy felfegyverzett férfit láttak a kertvárosban. A kiérkező rendőrökre tüzet nyitott a férfi. Az éjszakát az egész környék átvirrasztotta, mivel a lövöldöző elmenekült.

Bourque miatt utakat zártak le, ellenőrzőpontokat állítottak fel és megkérték az autósokat, hogy ne menjenek a város környékére. Monctonban áll az élet: nem járnak a buszok, bezárták az iskolákat, könyvtárakat és az állatkertet is (a lezárt terület térképen). „A rendőrség és a többi vészhelyzeti személyzet rendkívül bonyolult körülmények között dolgozik és a teljes együttműködésünkre van szükségük. Maradjanak otthon, maradjanak biztonságban! Ha nem tudnak hazajutni, keressenek fel egy barátot vagy családtagot, és maradjanak ott, amíg nem javaslunk mást" – mondta LeBlanc polgármester.

A lövöldöző Facebook-oldalát is megtalálták. Az tele volt pakolva fegyverek fotóival, valamint a Megadeth metálegyüttestől egy idézetet, ami magyarra fordítva így néz ki: „Ne próbálj átverni minket, tudjuk, hogy a legrosszabb még csak most jön./ Hiszem, hogy eljön a királyságom". A helyszínről is több fotó készült. Kilőtt ablakú polgári és rendőrautók és nagy vértócsák láthatók ezeken. A három halott mellett amúgy két rendőr is megsebesült, őket a helyi kórházba szállították. Kanadában az Egyesült Államokkal ellentétben ritkák a fegyveres ámokfutások, így ez érthetően sokkolta az országot. Legutóbb 2005-ben a nyugati Alberta tartományban lőttek agyon négy rendőrt, amikor azok kiszálltak egy farmhoz nyomozni.

Cikkünket frissítjük, ha fejlemény van.