Charles Bronson nyilván nem az eredeti neve, és egészen elképesztő módon sikerült eddigi életéből majdnem 40 évet börtönben töltenie, tulajdonképpen nagyobb bűncselekmény nélkül. A 62 éves férfi volt már iszlám vallású, tíz alkalommal ejtett a börtönön belül túszokat, és a statisztikák szerint ő tartja a börtöntetőn balhézók abszolút rekordját is.

Nagy-Britannia legismertebb elítéltje (van saját kis oldala is) legutóbb pár hete hallatott magáról, amikor talpig bekente magát vajjal és összevert 12 börtönőrt, mert az Arsenal nyerte a brit kupadöntőt. A folyamatosan balhézó, most már élete végéig rács mögött ülő férfiról jó pár érdekességet összeszedett a Yahoo News és a Mirror.

1. Charles Bronson eredeti neve Michael Gordon Peterson, és 1952-ben született egy köztiszteletben álló középosztálybeli családban, Nyugat-Walesben, Aberystwyth városában. Később Liverpoolba, majd Lutonba költözött, ahol cirkuszi erőemberként dolgozott.

2. Új nevét 1987-ben, rövid bokszolói karrierje alatt változtatta meg, akkori meccsszervezője, Paul Edmonds javaslatára. A ringben töltött néhány alkalom egyike során állítólag puszta kézzel kivégzett egy rotweilert.

3. Először 1974-ben került a rácsok mögé, 22 évesen, amikor fegyveres rablásért 7 évet kapott. Little Suttonban rabolt ki egy postát, kicsivel több, mint 26 fontot zsákmányolt.

4. Az elmúlt negyven évben, amióta először bekerült, 36 évet töltött magánzárkában és mindössze 4 hónapot szabadlábon. 1988 októberében 68 napot volt kint, mielőtt rablásért újra letartóztatták. 1992-ben is belekóstolt a szabadságba, novemberben 53 napot volt kint, mielőtt egy újabb rablás kiterveléséért mehetett is vissza.

Bronson életéről film is készült, Tom Hardyval a főszerepben.

5. Börtönkarrierje során 10 alkalommal rendezett kisebb-nagyobb túszdrámát. A legemlékezetesebb eset 1996-ban történt, amikor két iraki gépeltérítőt és egy harmadik elítéltet ejtett túszul a londoni Belmarsh börtönben. Arra utasította őket, hogy „Tábornoknak” hívják, és csikizzék a talpát. Követelései között volt egy helikopter, ami elviszi Kubába, két géppisztoly, 5000 töltény és egy fejsze, emellett azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kapja meg, amit akar, akkor megeszi az egyik áldozatát. A dráma akkor ért véget, amikor Bronson megvágta magát egy borotvával.

6. Raboskodása évtizedei alatt egyre nagyobb kedvet kapott a művészkedéshez. Szürrealista rajzait londoni galériákban is kiállították már, és egyes darabok akár 1000 fontért keltek el. A bizarr alkotásokon általában börtönőrök szerepelnek erőszakos szituációban. 11 díjat nyert a Koestler Alapítványtól (egy börtönben készült műalkotásokat támogató szervezet), egy műve pedig a londoni Angel metróállomásra került. Kevésbé félősök kattintsanak az úr művészeti tevékenységének oldalára, vigyázat, erős kontent!

7. 1999-ben a HMP Hull börtönben vendégeskedett, amikor túszul ejtett egy művészettörténet tanárt, Phil Danielsont, amiért kritizálta egyik rajzát. A 44 órán át tartó akció miatt 2000-ben életfogytiglant kapott.

8. A 95 kilós és 179 centis Bronson puszta kézzel feszített már fel fém cellaajtókat a börtönökben, így ereje szinte legendás. Napi edzésterve része 3000 fekvőtámas, hat világrekordot tart különböző erőnléti és fitnesz kihívásokban, és nem hivatalosan az ő nevéhez köthető a legtöbb, börtöntetőn tartott tiltakozás jellegzetesen bizarr brit rekordja is.

9. Az utóbbi években Bronson 11 könyvet írt, amelyk közül az egyikben megosztja legendás izomerejének néhány titkát is. A kiadott kötetek után befolyó összeg jótékonysági célokra megy.

10. Kétszer volt nős. Első feleségét, Irene-t 1971-ben ismerte meg, egy évvel később megszületett fiuk, Michael Jonathan. Öt évvel később váltak el. 2001-ben ismerkedett meg Fatema Saira Rehmannal, aki egy újságban látta meg a fotóját, és levelet írt neki a börtönbe. Esküvőjük után áttért az iszlám vallásra, és nevét Charles Ali Ahmedre változtatta. Ám négy év után ez a házasság is felbomlott, ő pedig elhagyta új vallását és visszaváltozott Charles Bronsonná.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!