Csakúgy, mint a névadás, a névviselés maga is lehet vicces, akár személyekről van szó, akár pincsikutyákról, helységekről, vagy arról a fej alakú izéről, amit ha locsol az ember, a haja helyén fű nő ki. Vicces is lehet, de persze kellemetlen is. Hogy mikor melyik igaz egy-egy név kapcsán, arról nem lehet objektív eredményt hirdetni, a gondolattal viszont jó játszadozni. Most itt egy város, melynek neve Dildo - döntse el, gáz-e vagy sem!

Oregon-ban Unalmas (Boring), Michigan-ben Pokol (Hell), Arkansas-ban Varangyszopás (Toad Suck), Kentucky-ban Majomszemöldök (Monkey's Eyebrow) – az amerikaiak a települések elnevezése szempontjából röhejesen fantáziadúsak. Az országok versenyében azonban mégis Kanada nyer az ő saját Dildójával.

Amikor Cook kapitány az ezerhétszázas években feltérképezte Új-Fundland partjait, olyan neveket adott a városoknak, mint például Cuckold's Cove (durván "Megcsalt Férj Öböl"), Blow-Me-Down és Come-By-Chance. De minden perverz vagy furcsa nevű hely közül a legérdekesebb az a városka, amit Dildónak kiáltott ki - írja a priceonomics.com. Az elnevezés háttere homályba vész, nem tudni, a tyúk volt-e előbb, vagy a dildó, mindenesetre a tizennyolcadik században ezzel a szóval illettek minden hengeres alakú tárgyat (pl.: kémcsövek, parafadugók).

A dildó kifejezés eredete az 1590-es évekre vezethető vissza, amikor az élvezet (delight) olaszosított verzióját (diletto) használták a fogalom elfajzott értelmezése gyanánt. Vannak kutatók, akik szerint a szó már a korai reneszánsz óta szexuális játékszereket jelöl, míg mások, például Stella Wright – egy dildói lakos – azt feltételezi, hogy a város jóval korábban megszületett, mint a műpénisz maga.

Dildo egy csendes kis kikötőváros ezerkétszáz lakossal. Régebben virágzott a halászat, ma már viszont csak a neve miatt látogatják az emberek. Habár nem sok mindent kezdhet ott magával egy turista, a büszke városlakók egy sor évente ismétlődő rendezvényt tartanak. Például minden nyáron „Captain Dildo” azaz Dildó Kapitány – egy régi, fából készült hajóskapitány szobor – közreműködésével zajlik az Éves Dildo Parádé a város utcáin.


View Larger Map

Az 1980-as években egy pár kevésbé lelkes lakos petíciót nyújtott be a város átnevezéséről. Olyasminek örültek volna, ami valamivel gyakoribb, kevésbé rendhagyó, ám a névtelenségbe burkolózó többség megvétózta a változtatást. A petíciót egy Robert Elford nevű villanyszerelő kezdeményezte, aki aztán 1990-ben újra próbálkozott. „Kicsit necces volt, mikor a fiamtól megkérdezték, hol lakunk” – mesélte az Independentnek 1995-ben. De a petíció újra megbukott, így Elford elhagyta Dildo-t.

Hasonlóan külünös új-fundlandi városok viszont több sikerrel jártak. Nagyjából ugyanakkor, mikor a villanyszerelő kereket oldott, egy „Gayside” nevű tengerparti településnek sikerült a helyi homofóbok akcióba lendülésével lecserélni a nevét. A Megcsalt Férj Öböl sem létezik többé. Dildo viszont visszautasítja a névcserét, a legtöbb lakos még valahogyan profitál is ebből az anyakönyvezési szerencsétlenségből. Például Diane George, a helyi ajándékbolt tulajdonosa, aki széles mosollyal az arcán ezzel a szöveggel szól vendégeihez: „Betaláltál a városba rendesen. Ugye, hogy kilóg a térképről?”