Mark Farnik egy amerikai fotóriporter a nebraskai ikertornádó pusztítása után lefotózott egy haldokló, ötéves kislányt, majd megjelentette Facebook oldalán a képet, valamint a felvételt több hírügynökségnek eladta. A kép miatt nagyon sokan kiakadtak a fotósra, azzal vádolják, hogy mások halálán nyerészkedik, Farnik azzal védekezik, hogy a munkáját végezte, a munkája pedig az, hogy úgy mutassa be a világot, amilyen.

Mark Farnik egy amerikai viharvadász, egyben fotóriporter is ott volt Nebraskában, amikor a napokban egy ikertornádó csapott le egy 350 fős településre, ahol ketten meghaltak a viharban, több mint egy tucat ember megsérült és a település szinte teljesen a földdel lett egyenlő.

A fotós a tornádók pusztítása után készített képeket a rombolásról, és lefotózott egy ötéves, haldokló kislányt, Calista Dixont, amint a mentők egy hordágyon menekítik ki, és próbálják életben tartani. A képet megjelentette a saját Facebook-oldalán (az erős idegzetű olvasóink a képért kattintsanak ide), valamint eladta több hírügynökségnek is.

Farnikot ezután nagyon komolyan támadni kezdték, azzal vádolják, hogy etikátlan és mások halálán nyerészkedik – írja a Gawker.

A fotós egy hosszú posztban igyekezett megvédeni magát, kiemelte, hogy mennyire megrázták az események, hogyan omlott össze a kép elkészítése után a kocsijába visszaülve. Írt arról is, hogy fotóriporterként a valóságot kell ábrázolnia, és csak egy kicsit mérlegelhet, hogy mi ízléses még és mi nem. A konkrét esethez például azt írta, hogy azért fotózta a kislányt a jobb oldalról, mert a bal oldalán nagyon súlyos sérülések voltak, és nem egy véresen drámai, hanem egy megindítóan drámai képet akart csinálni. Szóval ilyen dolgokról írt, ami nagyon szép, de aztán valaki kiszúrta Farnik egy néhány héttel ezelőtti bejegyzését.

A bejegyzést azóta törölte (itt van róla egy kép), de abban arról panaszkodott, hogy elment fotózni egy vihar pusztítását, de sajnálatára a vihar egyáltalán nem volt olyan nagy, mint jósolták, nem is igazán történt káresemény, ezért nem tudott képeket csinálni, pedig abból lesz pénze, ha minél megrázóbb fotókat tud készíteni.

Így már egészen más a történet megítélése, és hogy mi lehetett a motivációja amögött, hogy elkészítse az egyébként valóban igen hatásos képet.

Farnik próbálja menteni a menthetőt, egyrészt a hosszú posztja végén arra kérte az embereket, hogy adakozzanak az elpusztított nebraskai település újjáépítése érdekében, másrészt úgy döntött, hogy adománygyűjtő bulit szervez, hogy Calista Dixon temetésére gyűjtsön pénzt.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!