A Redditen jelent meg a 23 éves Joe története, aki egy igen súlyos ízületi betegségben, PVNS-ben szenvedett, ami miatt egy idő után minden lépés megtétele iszonyú fájdalmakat okozott neki. Orvosai úgy döntöttek, állapotán csak amputációval lehet javítani, Joe pedig úgy döntött, hogy akkor szerez a levágott lábának néhány szép emléket, és megpróbálja viccnek felfogni a dolgot.

A PVNS egy nagyon ritka ízületi betegség, az USA-ból állnak csak róla rendelkezésre statisztikai adatok, de évente egymillió emberre jut egy új megbetegedés. A betegség lényege, hogy az ízületi hártya megvastagszik, begyullad, ezért azon a helyen, ahol ez előfordul, nehézkessé, fájdalmassá, később pedig gyakorlatilag lehetetlenné válik a mozgás. Egy darabig lehet gyógyszeresen, aztán műtéti úton kezelni, de az esetek 50 %-ában visszatér a betegség a kezelések ellenére is, a tartós megoldás az ízület cseréje, az érintett rész amputációja extrém esetekben.

A betegségnek a némileg gyakoribb elterjedési formája az úgynevezett lokális PVNS, ami csak egy konkrét ízületet, jellemzően a térdet vagy a csípőt érinti. Egy magyar beteg blogját erre találja a témában, hogy mennyire lehet együtt élni egy PVNS-es térddel. Egy amerikai internetező, bizonyos Joe viszont 23 éves korára odáig jutott,hogy a PVNS-es bal bokájával egyáltalán nem tud többé együtt élni, évek óta alig tudott járni, ezért úgy döntött orvosai tanácsára, hogy amputáltatja a bal lábát bokától lefele.

Először eléggé megijedt, kiborult, aztán úgy döntött, megpróbálja a maximumot kihozni a dologból: szervezett a bal lábának néhány felejthetetlen emléket. A testvérével közösen csinált egy rakás képet, olyanokat, hogy fesztiválozni megy, vagy tetováltatja a lábát, itt kell elvágni felirattal, vagy hogy úgy csinálnak, mintha baltával, láncfűrésszel vágnák le a végtagot. Aztán az egészet feltöltötte a testvér Redditre, és beindult az internet.

Végül Joe is előkerült, aki a Redditen számolt be a betegségéről, stílszerűen a rightfooted (jobb lábas) nicknevet választva. Azt írta, a betegsége nagyjából a semmiből jött, ez a PVNS-es betegeknél visszatérő jellemző, az egész egy ártalmatlannak tűnő gyulladással kezdődött a bokáján. Aztán a gyulladás ahogy jött, eltűnt, viszont időről időre visszatért, és egyre nagyobb és nagyobb lett. Közben Joe bokájában érszűkület is kialakult, ezek pedig együttesen odáig vezettek, hogy az adddig viszonylag sokat sportoló srác durva fájdalomcsillapítók nélkül egy idő után gyakorlatilag járni is alig tudott.

Mire eljutottak az amputációig annyira durva volt Joe érszűkülete, hogy gyakorlatilag megszűnt a keringés a lábfejében, szinte nem is vérzett a lába a műtét során. Most már lábadozik, és csak egy vágya van, szeretne egy spéci, UNYQ márkájú protézist. Ez a cég kifejezetten fiataloknak és gyerekeknek gyárt vicces és látványos művégtagokat, hogy viselőik ne érezzék azt, hogy valami szomorú orvosi kiegészítőt hordanak. Joe elérte a célját, a UNYQ meghirdette Joe művégtagját közösségi finanszírozásban, a Reddit népe pedig már össze is dobta rá a szükséges pénzt, cserébe Joe olyan grafikát hord majd, amit az internezetők választanak neki. A UNYQ pedig felajánlotta, hogy ha összejön a pénz, akkor ajándékba ad Joe-nak egy másik művégtagot.

Joe morbid története úgy néz ki happy enddel zárul. Amit továbbra sem tudni, hogy mi okozza a betegséget. Nagyon ritka, ezért nehéz pontos információkat találni róla, de az sem kizárható, hogy a túlzott ízületi igénybevétel is felelős lehet, vagyis, ha a túl sok és túl intenzív mozgás ugyanúgy okozhatja, mint a túl sok sérülés is. Joe esetében a betegség kialakulása után beugrott például az a családnak, hogy Joe mennyire sokat sérült meg a bal bokájára különféle sportokat űzve. Néhány orvos szerint a betegség kialakulásában az emésztés, egészen pontosa a zsír anyagcseréje, vagyis annak hibás működése is szerepet játszhat, ahogy az is, rendszeresen begyullad egy terület, esetleg az, ha vér kerül az ízületi hártyába.