Kambodzsában alvilági iparág települt arra a hiedelemre, hogy a férfiaknak erőt és fiatalságot ad, ha szűzlányokkal szexelnek. A nyomorban élő családok sokszor lányaik áruba bocsátásától, és a kapott pénztől remélik sorsuk jobbra fordulását, de ez a pénzszerzési mód csak átkot hoz a fejükre. A prostituáltakat mindenki lenézi, ráadásul a pénz hamar elfogy, a lányok pedig szörnyű lelki sebekkel élhetik le az életüket. A magas rangú ügyfeleket pedig nem érheti baj a korrupció és megfélemlítés légkörében.

Vannit Uj esetét bemutatva vezeti fel a Guardian Kambodzsa egyik szörnyű, szegénység szülte szokását, a lányok szüzességének áruba bocsátását. A 42 éves nő azért ment a fővárosba, Phnom Penh-be, hogy szépségszalont nyisson. Kellett neki a pénz, hát eladta 18 éves lánya, Csámnán szüzességét egy gazdag helyi férfinek 350 ezer forintnyi összegért. Ez nem csupán egy alkalmat jelentett: a rendőrségen dolgozó férfi hat napra és öt éjszakára vette meg a lányt, aki egy lepukkant hotelszobában lakott, anyját pedig napi egyszer hívhatta fel. 

A lány a harmadik napra annyira kikészült, hogy fájdalomcsillapítót és vitaminokat adott be neki egy orvos, hogy kitölthesse rabszolgaságát. Az ígért pénzt az anya megkapta, de az kevésnek bizonyult, nem volt elég egy szépségszalonra. Pénzt küldött a férjének és a szüleinek, illetve kárpótlandó a lányát, vett neki egy arany nyakláncot, és már nem is maradt semmi az összegből. 

A gyerek kötelessége, a hatalmasok bűne

Kambodzsában az ehhez hasonló történetek elég gyakoriak. A nyomorból több család próbál így kitörni, a szegények helyzetét pedig kihasználják a jó pozícióban lévő, tehetős délkelet-ázsiai férfiak. Ők ráadásul szinte teljes büntetlenséget élveznek a korrupt igazságszolgáltatás miatt. „Sok ázsiai férfi, főleg az 50 felettiek, azt hiszik, hogy ha szüzekkel szexelnek, az varázserőt ad nekik, hogy fiatalok maradjanak, és elkerüljék a betegségeteket" – mondta Csiv Kek Pung helyi jogvédő. Az ázsiai férfiak ráadásul nem törődnek a lányok korával, csak a szépségével, a lányok szülei pedig tulajdonuknak tekintik a gyerekeket, így rendelkezhetnek felettük.

Pung szerint éves szinten több ezer lányt adnak bérbe, az életkoruk 13-18 év között mozog. Kínai, thai és szingapúri üzletemberek útjai is úgy vannak leszervezve, hogy szállás hotelben, egy jó golfozás, és egy-két éjszaka szűzlányokkal. A közvetítőket nehéz tetten érni, mivel a piac az alvilágé, változó taktikával és helyekkel dolgoznak. Probléma, hogy a külföldi pénzügyi donorok is szemet hunynak a tendencia felett, részben azért, mert a szülők felelősségének is tartják az egészet. Az ügynek nem tett jót az aktivista Szomali Mám esete sem, aki dollármilliókat gyűjtött össze a nemes célért, de kiderült, a prostitúciós történetei nagy része kitalált volt.

Sörkertek, a bűn tanyái

A szüzek árusítása részben a Phnom Penh-i sörkertekben történik, amik népszerű szórakozóhelyek a városban. Itt hoszteszlányok szórakoztatják az éj folyamán egyre durvuló férfiakat, sok lányt pénzért el is lehet vinni. A közvetítők itt adnak bérbe szűzlányokat is. A lányát áruba bocsátó Uj is egy ilyen helyen dolgozott, Csámnánt pedig imádták a férfiak szépsége miatt. Itt talált rá az a férfi is, aki később megvette. Uj állítja, csak a rendszeres szexmunkától akarta megmenteni a lányát, hogy eladta őt pár napra. Aztán az egészet követően megegyeztek a lánnyal, hogy elfelejtik, ami történt, és hogy a szégyent elkerüljék, a férjének azt mondták, a félretett borravalókból lett ennyi pénzük.

A felejtés jellemző a főváros szegénynegyedeire, ahol általánosan bevett gyakorlat, hogy a szűz lányok áruba bocsátják magukat, majd senki sem beszél a történtekről. Egy ilyen szegénynegyedben él Dara, akit szintén eladtak. Őt egy hotelbe vitték alapos orvosi vizsgálat után (hogy szűz-e még), majd egy elegáns öltönyös férfi megjelent, és szó nélkül szexelni kezdett vele. A lány fájdalma nagy volt, bár a férfi „párszor megkérdezte, fáj-e nekem. Amikor igennel feleltem, még erősebben csinálta" – emlékezett vissza a lány. Megvásárlója amúgy egy kambodzsai politikus, aki jelenleg is magas pozícióban van. Az ilyeneknek pedig nem megy neki a rendőrség, a rendőrök az állásukat kockáztatnák.

Egy rendőr említett egy olyan esetet a lap riporterének, amikor egy öreg rákos katonatiszt halála előtt óriási pénzeket kapott a családjától, hogy utolsó heteiben jól érezze magát. Minden héten más szűzzel volt együtt, a rendőrség tudott róla, de tehetetlen volt. Egy másik politikus már egyes lányok kiskorában megállapodott az anyjukkal: rendszeres juttatást folyósított, cserébe biztosították, az övé lesz a lány szüzessége, ha felnő.