Agyevő amőba támadta meg a Kansasben élő kislány szervezetét. Agyhártyagyulladásnak hitték, mire kiderült az igazság, már késő volt.

A 9 éves Hally Yust egy nap, ahogy máskor is, elment úszni. Nem sokkal később meghalt. A kansasi kislány halálát egy agyevő amőba okozta – írja a Fox4kc.com.

 A gyereket agyhártyagyulladás gyanújával szállították kórházba, az ott elvégzett tesztekből viszont kiderült, az előzetes feltételezésekkel ellentétben egy extrém agresszív amőba támadta meg a szervezetét.

„Az amőba az orron keresztül jut fel az agyba, és ha egyszer odaér, akkor már senki nem tehet semmit. Ez esetben gyakorlatilag biztosra vehető a halálos kimenetel” – mondta el Tiffany Geiger, a Johnson Megyei Egészségügyi Központ kutatója a Fox4 kérdésére.

Kifejtette: ez a fajta édesvízi amőba tavakban és folyókban található meg, veszélyesebb a meleg, nyári hónapokban, a melegebb vizekben könnyebben szaporodik. Emellett le kell szögezni, még így is egy igen ritkán előforduló fertőzésről van szó.

A fertőzés tünetei jellemzően öt nap elteltével jelentkeznek, a tünetek fejfájás, láz, émelygés, nyakfájás és zavartság lehetnek. 

Az USA-ban kevesebb mint 200 jelentett ehhez hasonló eset volt az elmúlt évtizedekben. A kilenc éves kislány a második kansasi áldozata az agy-evő amőbának.

A helyi egészségügyi intézet tájékoztatása alapján a fertőzés nem terjed emberről emberre, és egy megfelelően tisztított medencében nem lehet elkapni – írja a Weather.com.