Egy tetőtől talpig feketébe öltözött nő falja a mérföldeket a keleti Egyesült Államokban. Csak megy, megy, megy és megy, miközben senki sem tudja, mi célból és hova. Persze a rejtély kulcsa egyszerűbb és szomorúbb, mint a legenda maga, de ettől még a Fekete Nő sokakból szabadítja fel az emberségességet.

A nő elsőre egy sötét szellemnek vagy legalább egy burkába öltözött muszlim asszonynak tűnik, ahogy a képeken halad déli irányba az országút mentén. A Daily Dot szerint a hetek óta vándorló nő rejtélye izgalomban tartja az Appalache-hegység környékét. Sokat nem lehet megtudni róla, nem igazán beszél, segítséget alig fogad el, azt meg, hogy autóval elvigyék valameddig, végképp nem. A felszerelése változott a megtett mérföldek alatt: eleinte egy kis kocsit és egy gurulós bőröndöt húzott magával, de volt nála egy kis kempingszék és egy sétabot is.

Az interneten több feketenő-észlelés is terjed. „A 27-es főúton próbáltam beszélni vele, de nem beszélt volna, csak nézett rám a szeme sarkából egy félmosollyal" – írta egy Drew Thomas nevű amerikai július 21-én a Facebookon. Volt, aki még mosolyt se kapott, valakinek a kislánya meg fura csillogást, izzást látott körötte. Az említett lányka állította, nem a ruháján volt valami glitter, hanem ez egyfajta belső kisugárzás volt és a nő eleve éteri nyugalmat árasztott.

Valamelyest közelebb visz a megoldáshoz, hogy Wise megyében egy áruház parkolójában vitába bocsátkozott a nő egy másik emberrel a Jelenések könyvéről (azaz az Apokalipszisről; ld. lejjebb). Erről videó is készült, amit már százezres nagyságrendű ember nézett meg. Ha ez nem lenne elég, egy térképen követik az útvonalát, itt be lehet jelölni, ha valaki látta őt. Eszerint már négy államon ment át: Ohiót keletről nyugatra, Kentuckyt és Tennessee-t északról dérle szelte át és már Georgiában van (mi lesz, ha eléri a Mexikói-öblöt?).

Beindult a szelfizgetés is, egyre több ember fotózza le magát a nővel, mások inkább segítenek neki. Egy Chris nevű férfi két üveg vizet és 20 dollárt adott neki, amit hálásan megköszönt és Isten áldását kérte a férfire, aki utólag elmondta, teljesen beleborzongott ebbe. Mások azt hallották, ahogy elmegy egy amerikai zászló alatt, és azt mondja: „Amerika, ahol nem tudsz anélkül gyalogolni, hogy ne lessenek és vallassanak". A rendőrökkel is összefutott, egyszer két megyehatár között fuvarozták és megkérték, éjjel ne sétáljon az út mentén.

És a végén jöjjön az igazság: egy helyi lap szerint a nőt Elizabeth Polesnak hívják, 56 éves, az alabamai Motts a lakhelye. A testvére, Raymond elmondta, a nő 2008-ban a férjét, 2009-ben az apját vesztette el, gyásza jeléül öltött feketét. A hadsereg tagja volt, így katonai kórházban kezelték az összeomlott nőt. Itt kezdte el borotválni a fejét és innen tűnt el többször hosszú időre. Aztán persze a valóság mögött lehet magasabbrendű értelmet is keresni a nő létének és utazásának, mindenesetre egy nemes célt elért: amerre jár, összehozza és segítségre ösztönzi az amerikaiakat.