Egymás után bukkannak fel a különös meztelenkedő alakok Budapest közterületein, és úgy tűnik, mintha valamiféle nyilvános pucérkodási járvány tört volna ki. A dolog még vicces is lehetne, ha a Blaha Lujza téren nem halt volna meg egy ruha nélkül őrjöngő férfi. A pszichológus szerint az áll a háttérben, hogy ilyenkor az agy szociális gátlásokat irányító része felszabadul, és nem parancsol megálljt az embernek.

Meztelenül őrjöngött egy férfi a VIII. kerületben csütörtökön. A Teleki tér és a Népszínház utca sarkához a rendőrök is kivonultak, lefogták a férfit és próbálták megnyugtatni. Idővel kiderült, háromféle szintetikus drogot fogyasztott, ettől volt paranoiája. Végül bevitték a toxikológiára.

Júniusban is különös jelenséget láthattak a Margit híd budai hídfőjénél járókelő emberek: egy zömök férfi anyaszült meztelenül kóválygott az aluljáróban és a felszínen. A kiérkező rendőrök elfogták, majd átadták a mentősöknek. 

Nem ez volt a legelső eset az elmúlt hetekben, májusban egymás után jöttek a furábbnál furább esetek. Az első az a férfi volt, aki még április 27-én este kezdett őrjöngésbe a Bazilika környékén, a Belvárosban. A férfi szaladgált, berendezést tört a teraszokon és persze mutogatta magát a drága éttermek vendégeinek. Végül csak ő sérült meg. A rendőrök elfogták, megúszta felfüggesztett börtönnel.

Május 13-án az ELTE jogi karán egy hallgató jó ideig csendesen tanult a könyvtárban, majd kiment, és kisvártatva félmeztelenül tért vissza egy amerikaifoci-labdával. Fellökött egy kis vizet, köpött egyet, majd más hallgatók kivezették. Ezután paprikaspray-t fújkált, később a nyálával írogatott tantermek tábláira, mire nagy nehezen kivitték az épületből. Végül egy közeli étterem előtt összeesett. Ágyhoz szíjazva vitték el a mentők.

A legdurvább pucérkodó történet sajnos halállal végződött. Május 21-én este a Blaha Lujza téren egy fiatal férfi kezdett meztelenül őrjöngeni, a kiérkező apjára is rátámadt, ezután szálltak ki a rendőrök. A hivatalos közlemény szerint megfékezték a bódult férfit, akihez mentőt kellett hívni. A férfit újra kellett éleszteni, de ez nem sikerült, a helyszínen életét vesztette.

Az Egyesült Államokban május 24-én vettek őrizetbe egy férfit, aki Washington belvárosában flangált pucéran. Először ruhában érkezett a Fehér Ház egyik kapujához, és találkozót kért, de ezt megtagadták. Ekkor dobta le a ruháit. Amikor a biztonságiak el akarták fogni, rájuk támadt, de végül alulmaradt. Letartóztatták és egy köntöst ráadva elvitték a helyszínről.

Miért meztelenkednek?

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a Velvet kérdésére meglehetősen összetett választ adott a jelenség lélektani és biokémiai hátteréről: „Idegrendszeri szempontból biztos, hogy a frontális lebenynek, vagyis az agykéreg azon területének, amely a szociális viselkedési gátlásokat tartalmazza, vagyis fékez, ezeknek a szociális viselkedést fékező mechanizmusoknak a felszabadulása történik. Ezt úgyis hívjuk, hogy frontális deliberáció" – mondta el. Magyarul az ember agyában van egy fékberendezés, ami a meztelenkedők esetén gyengébb, könnyebben kikerülhető.

„Emögött legalább százféle dolog lehet" – tette hozzá Bagdy, aki szerint rengeteg dolog válthat ki ilyen viselkedést a központi idegrendszeri sérüléstől a frontális lebeny sérülésén át a pszichedelikus hatású szerekig. Akut elmezavar is előidézheti, ilyenkor kóros gondolatok, belső parancsok érvényesülnek, miszerint az illetőnek így kell cselekednie.

Összességében ezeknek a jelenségeknek mindig biokémiai okai vannak, mindig jelen van valamiféle idegrendszeri zavar. Bagdy szerint valószínűlten, hogy egy normakövető ember meztelenkedne, ők inkább gátlásos irányba mennek el, ha valami trauma éri őket. Egy ilyen állapothoz speciális idegrendszeri körülmények vagy szerek kellenek.

Kérdésünkre elmondta még, csak fiatal korosztálynál tételezhető fel az utánzás, mint az öngyilkossági járványoknál. Szerinte a pucérkodásból nem lesz járvány, „ennek a legkisebb a valószínűsége".