Isten igéjének hirdetése nemes és egész embert kívánó feladat. Épp ezért a papoknak is joguk van néha kiengedni a fáradt gőzt, és más módon szolgálni az Urat. Van, aki flamencózik a nyájjal, mások gördeszkázni tanítják a fiatalokat, megint mások Prodigyt hallgatnak szabadidejükben vagy épp a menyasszony mellei között turkálnak.

Szerencsére a mai katolikus egyház egyre jobban ért a marketinghez: az utóbbi években nyakra-főre jönnek a felvételek az olyan papokról, akik lazán értelmezik hivatásukat, és az a legfontosabb a számukra, hogy a nyájból erős és kedélyes közösséget kovácsoljanak. Az eszközökben az ilyen papok nem válogatnak. Ilyen plébános lett Pepe atya, azaz Jose Planas Moreno, aki a dél-spanyolországi Campanillában lopta be magát az emberek szívébe, ezért:

A 66 éves egyházi személy sevillanája (a flamencohóz hasonló tánc) annyira híres lett, hogy a YouTube segítségével még a New York Daily News is beszámolt róla, sok más lap mellett. A lap szerint a templom széksorai a kedves pap miatt mindig tele vannak, ő pedig nem tartja bűnnek a táncot, sőt szavai szerint az közelebb viszi Istenhez. Állítja, a flamenco a vérében van, mert édesanyja spanyol cigány nő volt. Elmondta, 1997-ben II. János Pál pápának is táncolt egyszer a Vatikánban.

Az utóbbi években nem ő az egyetlen laza pap, aki miatt menőbb ebben a sokszor archaikusnak tartott egyházban létezni. Itt van például Reginald Foster, egy amerikai pap Milwaukee-ből, aki a Vatikán egyik legnagyobb latintudósa, Cicero elsimert szakértője, miközben elképesztő szarkasztikus humora van, így áll a teológiai kérdésekhez is. A lenti interjút is végigökörködi, a pokolra kerülés elméletét egy legyintéssel elintézi, a szentekről szólva meg megjegyezte, hogy egy olasz felmérés szerint Jézus a hatodik abban a sorban, hogy az olaszok kihez imádkoznak a legsűrűbben. Angolul tudók előnyben: 

Egy régebbi felvétel nem katolikus, hanem görög ortodox papot mutat, aki önmagában semmi vicceset nem csinál, csak beszél - talán szintén a násznépnek. Aztán elkezd motoszkálni a zsebében, kiveszi a mobilját, aminek a csengőhangja a Prodigy Smack My Bitch Up című szerzeménye, ami nem épp Istennek tetsző nóta.

A csöcsörészős pap is kicsit megnehezítette az égiek dolgát. Egy esküvőn sikerült a felvétel tanúsága szerint beejtenie az ostyát a menyasszony dekoltázsába. Miután a nőnek nem sikerült kiszedni, a pap könyékig benyúlt a mellek közé és ráérősen kotorászott. A videót némítva nézze meg, mert valami átverős show idióta szövege és zenéje megy alatta.

Az alábbi pap előadásmódja fenomenális, valamiféle boszorkányokról hadovál, de alig érteni attól a sipákolástól, amit rendez. A 2010-es felvételen valószínűleg egy amerikai hittanóra lehet, ezen adja magát elő a pap, az osztály meg imádja az egészet, szakadnak a röhögéstől.

Vilmos és Katalin 2011-es esküvőjét egy anglikán pap színesítette. Amikor a Westminster-apátságban még csend volt, és nem érkezett meg a pár és a vendégek, a pap fogta magát és két cigánykereket hányt egymás után. Gyanús, hogy sejtette, kamerák is felvehetik a tettét, mindenesetre cuki színfoltja volt az esküvői felhajtásnak (az unottan nyámnyogó kislánnyal együtt).

Magyarország országimázsának jót tenne több olyan egyházfi, mint Lendvai Zoltán, Rédics lelkipásztora, aki attól lett világhírű, hogy gördeszkáról osztottak az igét. A saját YouTube-csatornával rendelkező pap ezzel a videóval vált híressé, de mi egy másikat virítunk, ezen egy lagzin tart bemutatót a násznépnek.

És a másik magyar egyházi csoda, Mágócs káplánja, Cseh Péter Mihály: ő nem deszkázik, hanem freestyle fociban oktat. Péter atyáról a Velvet is beszámolt; a férfi húszéves koráig focistának készült, ezután választotta inkább a reverendát. Még Szász Kitti, a sportág nagy ásza is elismerően nyilatkozott róla.