A stílusa miatt holland favágónak is becézett, legnagyobb K-1-es legenda, Peter Aerts hétfőn a Terrorelhárítási Központ (TEK) embereinek adott leckét Budapesten: a küzdősport egy-egy fogását ismertette meg a kommandósokkal a nyilvános edzésen.

Bicegve, mankóval érkezett meg az épp Magyarországon nyaraló, Aerts a Terrorelhárítási Központ termébe, ahol a kommandósok már javában melegítettek a rendhagyó edzéshez. Látva a K1-es legenda sántikálását, egy pillanatra néhányan felkapták a fejüket, hogy vajon mennyire lesz így döcögős az edzés. Ám körbe sem nézett, máris adta félre a mankóját, mintha az izzadság és az izomlazító szagának furcsa egyvelege valami adrenalinlökést adott volna neki. Páran megjegyezték körülötte, hogy ő már csak ilyen, imádja a küzdősportot. Ezért is hívta fel a TEK főigazgatóját, hogy nyaralását megszakítva eljönne bunyózni egyet a „fiúkkal", annyira jól érezte magát tavaly a magyar kommandósok között. 

Mint utóbb kiderült, a bicegés oka egy igen komoly sérülés, Aertsnek korábban a bokája ment ki, majd – mivel próbálta azt nem terhelni, egyszer rosszul lépett – a térdszalagjai húzódtak meg, a vakáció után egyből megy műtétre. A sportolónak nem ez az első sérülése, mintha már meg sem kottyanna neki. Így nem csoda, hogy ahányszor edzés közben felesége felajánlotta neki a mankót, hogy pihenjen meg, mindannyiszor egy vállrándítással utasította vissza azt. 

Magát az edzést úgy képzeljék el, hogy miután a dögmelegben rommá izzadó TEK-esek végeztek a bemelegítéssel, egyszercsak elüvöltötte magát a parancsnok, hogy most akkor mindenki állj (de úgy, hogy még az újságírók is majdnem haptákba vágták magukat – rend a lelke itt mindennek, kéremszépen), Aerts pedig szólt néhány köszöntő szót, majd maga mellé rendelte 14 éves lányát és együtt elkezdték bemutatni a különböző figurákat – sehol egy szisszenés a fájós láb miatt, sehol egy bicegés –, úgy, ahogy az egy élő K-1-es legendához illik. Abban azonban volt valami igazán cuki és szürreális is egyben, ahogy a maszkos kommandósok fegyelmezetten figyelték a kislány minden mozdulatát, ahogy tökéletes ütemben védi és adja az ütéseket, majd próbálták lemásolni. Aerts pedig járkált körbe-körbe és javított a kivitelezésen. 

„Mi olyan helyekre megyünk be, ahova más már nem jön utánunk. Ha bármi baj van, nincs még egy egység, aki a segítségünkre siet, csak magunkra és egymásra számíthatunk. Ezért fontos, hogy az embereim az életüket bármilyen módon meg tudják védeni. Egy edzés nagyjából egy óra. Ez arra ugyan nem elég, hogy a fiaink elsajátítsák a K-1 összes technikáját, de arra igen, hogy egy teljesen más szemléletet kapjanak, hogy másfajta sítusban vagy épp minél több technikával ki tudják védeni a támadást" – magyarázta a Velvetnek Hajdú János, TEK-főigazgató, aki tavaly egy hasonló edzés alkalmával barátkozott össze a ringben furfangos és végzetes ütéseiről és rúgásairól ismert bunyóssal.

Külső, laikus szemlélő számára egyszerűen csak folytatódott a bemelegítésben is elkedzett bunyó tovább, de ahogy a főigazgató kiemelte, Aerts nem véletlenül kapta a favágó nevet: „Furfangosan, ésszel küzd. A fiúknál pedig egy-egy ilyen húzás életmentő lehet" – tette hozzá Hajdú, amit maga Aerts is megerősítettt. 

„Lehetsz bármilyen erős, megfelelően kivitelezett technikával bárkit földre lehet kényszeríteni. Ezeknél a férfiaknál egy jó fogás az életüket mentheti meg. Ezért is szerettem volna ismét eljönni, és bemutatót tartani nekik – no meg azért, mert nagyon remek volt a legutóbbi közös edzés hangulata" – mondta lapunknak Mr. K-1, aki gyerekeinek és családjának is meg akarta mutatni a Magyarországot, így elhozta őket nyaralni. Aerts azt is elárulta, hogy bár ikrei segítették a bemutatót, és otthon is szoktak közösen gyakarolni, nem örülne neki, ha hivatásszerűen ők is ezt a sportágat választanák, bár ha úgy esik, támogatni fogja őket.

Mi is az a K-1?

A K-1 jelenleg a világ egyik legnézettebb és leglátványosabb küzdősport-rendezvénye, mely 1993-ban Japánból indult világkörüli hódító útjára.A  K-1 a rúgások és az ütések versenye, a cél az ellenfél legyőzése a legalapabb harci technikákkal. A szabályok meglehetősen egyszerűek és a maximális szórakoztatást tartják szem előtt, kiütéses győzelemre bátorítva ezzel a versenyzőket.

Forrás: K-1.hu

Az interjú közben lázasan gyakorló TEK-esek végül szusszanhattak egyet. Az igencsak kemény edzésen "termelt" izzadságot már a takarítók sem tudták maradéktalanul felmosni a teremben, így Aerts visszatért a mankójához, de egy félmosollyal azért megjegyezte: ennél jobban is meg fogja még izzasztani a fiúkat.