A két kislány az út mentén árult zöldséget, amikor elrabolták őket. Néhány nap múlva előkerültek, de mint kiderült, a pár, akik fogva tartották őket, lelkileg és szexuálisan is bántalmazták az amis gyerekeket. A keresést az is nehezítette, hogy a lányokról sosem készült fotó.

A megrázó gyerekrablás úgy indult, mint egy tipikus horrorfilm: augusztus 13-án két amis kislány New York-tól nem messze, Oswegatchie-nél az út szélén zöldséget árult, amikor egy autóból egy pár szállt ki, és agresszívan berángatták a 7 és 12 éves gyereket a kocsiba, majd elhajtottak velük.

A 25 éves Nicole F. Vaisey, és barátja, a 39 éves Stephen M. Howells hermoni házukba vitték a gyerekeket, ahol nem csak lelkileg terrorizálták, de meg is verték a kislányokat, és szexuálisan is erőszakoskodtak velük. 24 óra elteltével váratlanul elengedték őket. 

Eközben már az egész amis közösség és a rendőrség is kereste őket, ám a kutatást megnehezítette, hogy a lányokról nem készült egyetlen fotó sem, mivel az amisok elzárkóznak a modern technikától. Végül egy tolmács segítségével egy amis művész festett egy vázlatos képet a nagyobbik lányról.

Miután elengedték őket, a gyerekek a legelső házhoz bekopogtak, ami útba esett. Itt a furcsa nyelvjárásuk miatt nem értették őket, de a hírekben közölt kép alapján felismerték a nagyobbik lányt, és értesítették a rendőröket. 

Kórházi ápoló és kutyakozmetikus, vagy gazda és rabszolga?

Howells egy kórházban dolgozik ápolóként,  Vaisey pedig kutyakozmetikus. Miután a rendőrök elfogták őket, a nő állítólag önként tett vallomást. Az ügyvédje szerint Howells vele is rabszolgaként bánt: "Howells volt a gazda, és védencem a rabszolga" – idézi a védőt az ABC News. Ám az ügyész szerint mindketten részt vettek a bűncselekményben, így mindketten bűnösök. A gyerekek egyébként képesek voltak részletesen beszámolni a velük történtekről. A tárgyi bizonyítékok alapján a hatóságok arra gyanakodnak, hogy nem ez volt ez első és egyetlen ilyen erőszakos cselekmény, amit elkövettek. 

Kik azok az amisok?

Dióhéjban konzervatív németek. Egy 200 ezer fős közösség az Egyesült Államok északkeleti részén, zömmel Pennsylvania, Ohio és Indiana államokban. A modern technikát és életmódot, valamint az erőszakot is elutasítják. A leginkább ikonikus az életvezetésükben, hogy nem használnak autót, és szekereken járnak. Eredetük a 17. századi Európába nyúlik vissza, a svájci mennonita felekezetből szakadtak ki, majd vándoroltak Amerikába. Azóta több csoportra tagozódtak attól függetlenül, hogy mennyire veszik komolyan a 18. századi ruházkodást, és az elektromosság elutasítását. Érdekesség, hogy egymás közt a mai napig egy német dialektusban beszélnek.