Geena Rocero tinédzserként költözött Amerikába a Fülöp-szigetekről, majd nemátalakító-műtéten esett át. 21 évesen már befutott modellnek számított, ám gondosan titokban tartotta, hogy eredetileg fiúként született.

Bár kiskora óta tisztában volt másságával, szerencsére manilai szülei és környezete maximálisan elfogadta, írja a Daily Mail. Ennek ellenére, mivel katolikus iskolába járt, fiúegyenruhát kellett hordania, és társai is gyakran csúfolták.

15 évesen indult egy transznemű szépségversenyen, ahol második lett, ezek után egyre többet versenyzett, és a nyert pénzeket kétséges hormonterápiára költötte, hogy mellei nőjenek és nőiesebbé váljon az alkata.

17 évesen átköltözött az Egyesült Államokba, San Franciscoba, és már női néven kért magának bevándorlási papírokat. Átesett egy nemiszerv-átalakító műtéten, majd New Yorkba ment, hogy megpróbálkozzon a modellkedéssel.

Tökéletes teste miatt nyilván fehérnemű-modell lett, ám eltitkolt múltja miatt egyre jobban félt a lelepleződéstől.

„A paranoia a hétköznapjaim részévé vált" - mesélte a Glamour magazinnak. „Folyton ott volt a félelem, hogy mi lesz, ha az emberek rájönnek? Azt fogják gondolni, hogy átvertem őket, és elveszítem az ügyfeleimet. Tönkreteszem a karrieremet."

Végül, több mint egy évtizeddel azután, hogy elindult a karrierje, úgy döntött, kiáll a világ elé, és egy TED konferencián, a hogyan legyünk őszinték magunkhoz témában egyszerűen bejelentette, hogy fiúnak született.

A gyönyörű modell félelmei alaptalannak bizonyultak, beszédét ugyanis állva tapsolta meg a közönség, és több mint kétmillióan nézték meg az interneten. Rocero annyira felbuzdult a pozitív fogadtatáson, hogy létrehozott egy nemzetközi kampányt, a transznemű emberek jogaiért.