Promzillának gúnyolják a britek azokat a gimis lányokat, akik annyira rápörögnek az első nagy báljukra, hogy iszonyat kiadásokra kényszerítik a szüleiket. A szalagavatónak megfelelő rendezvényre kiskamasz koruk óta készülnek, a Nagy Napra pedig egy kiló barnítót nyomnak magukra, méregdrága fodrászokkal és sminkesekkel pucoltatják ki a külsejüket, és persze a legdrágább ruhákat öltik fel. A bálba limuzinnal és hintóval érkező fiatalok saját valóságshow-t kaptak egy brit csatornán.

Könnyes szemmel nosztalgiázik a Daily Mail azokról az időkről, amikor még az elsőbálozós lányok egy 40 fontos (15 600 forintos) topshopos ruhában mentek a bálba, ahova apu vitte ki őket kocsival. Ezek az idők egyes társadalmi osztályokban leáldoztak, meg kell mutatni, hol van a tőke. Az angol prom (bál) szóból megalkották hát a promzilla szót, ami az ezekre a bálokra hisztérikusan rápörgő tiniket takarja.

Az árfolyamok is megváltoztak: egy átlagos brit fiú 300 fontot (117 400 forintot) szór ki az ablakon az előkészületekre, és a brit vállalkozások is bezsebelnek évi 30 millió fontot (11,7 milliárd forintot) az őrületből. A diákok közti versengés része, hogy kinek van szebb és drágább ruhája, menőbb sminkese, patinásabb transzfere (hintó, limuzin stb.) és a sor a végtleneségig folytatható. A tét nagy: ki lesz a bálkirálynő?

A Channel 5 új realityt indított, hogy utánajárjon ennek a hóbortnak, és végigkövetnek egy rakat középiskolást e célból. Az alanyok mind 16 évesek: Shannon Collingham, Ella Ross, Corey Collins és társaik. Collingham a show igazi (anti)hőse, aki addig drámázott és hisztizett a szüleinek, amíg meg nem kapta a hummeres-limuzinos vagy hintós belépőt, és a több ezer fontos ruhát, amiről hétéves kora óta álmodott. „A cipőnek a bálra hamisítatlanul csilivilinek kell lennie" – mondta a szépségre törekvő lány.

A tervei között volt, hogy a megfelelő rózsaszín árnyalatban pompázzon a ruhája, a körme színét is előre eltervezte, sőt azt is, mennyi barnítót meszeljen magára. A lényeg az volt, hogy nem akar slampos csavargónak kinézni, azaz chav lenni. „Én csak egy elbűvölő lány vagyok, Shannon hercegnő" – zárta rövidre a kérdést a show-ban. Jellemző jelenet volt a Mail szerint, amikor egy ruhaboltban egy esküvői ruhát akart mindenáron kihisztizni magának a lány, ami persze méregdrága volt.

Persze a többi lány is igyekszik giccsben alulmúlni a másikat, de a fiúk sem maradhatnak ki a felhajtásból. Az említett Corey Collins például szépségszalonba ment az előző napon, ahol kiszedték és festették a szemöldökét, belőtték a séróját, és még barnulhatott is egy sort. Szerinte már a fiúk is lassan annyit törődnek a külsejükkel, mint a lányok. Persze a Channel 5 reggeli műsorában feltették a kérdést a műsorvezetők: miért olyan fontos a prom? A válasz egyszerű, mindenki erről beszél az iskolában az első évtől kezdve, így a diákoknak van pár évük belelovallni magukat az eseménybe.