Szinte hihetetlen, de a mára legendássá vált filmet 27 éve mutatták be, és akkoriban nem sok esélyt adtak a történetnek, nemhogy a legendára, de még a sikerre sem. Végül mégis tarolt, de közel 3 évtized után is tartogat még meglepetéseket.

214 millió dolláros (49 milliárd forint) összbevétel, egy Oscar- és számos Grammy-díj, és egy mindent taroló soundtrack, ez már önmagában elég jó kis eredmény, a kollektív tudatalattiban hagyott kitörölhetetlen nyomokról nem is beszélve. Pedig a Huffingtonpost cikke szerint annak idején már a Dirty Dancing forgatása sem ment egyszerűen. Patrick Swayze és Jennifer Grey finoman szólva nem örültek egymás társaságának, egy korábbi közös munka rossz emlékei miatt, a fő szponzor pedig egyszerűen kihátrált a produkcióból, amikor a forgatókönyvíró, Eleanor Bergstein nem volt hajlandó törölni az abortusz vonalat a történetből.

Jöjjön néhány érdekes tény, ami eddig nem volt olyan köztudott, mint az, hogy Babyt senki nem ülteti a sarokba.

1. A kezdeti fogadtatás annyira rossz volt, hogy majdnem mozikba sem került

A tesztvetítéseken a közönség egyszerűen utálta a Dirty Dancing minden percét. Annyira, hogy egy ponton a producerek úgy döntöttek, nem mutatják be, inkább azonnal VHS-re nyomják ki. Szerencsére mégsem ez történt.

2. A cím már akkor megvolt, amikor még egy betű sem létezett a forgatókönyvből

Eleanor Bergstein egy ebédre találkozott az MGM stúdió egyik akkori producerével, Linda Gottliebbel, hogy megbeszéljék az író filmötleteit. Bár Bergstein felvetette, hogy szeretne olyan mozit, amiben latin táncok vannak, sokkal többet nem tudott mondani erről, így nem is igazán nyűgözte le a stúdió emberét. Témát váltott, és ekkor hangzott el a „dirty dancing” kifejezés, ami viszont azonnal lámpát gyújtott a szakember fejében. Még az ebéd alatt kitalálták Johnny Castle karakterét.

3. Mivel ősszel forgattak, a leveleket a háttérben festékszóróval kellett zölddé varázsolni

A történet nyáron játszódik, ám a stábnak mindezt október közepén kellett filmre venni. A háttérben sárguló levelek problémája már kissé viccesnek hat, de a nyolcvanas években a számítógépes technika még nem volt a kanyarban sem, így a díszleteseknek festékszóróval kellett a növényeket egyesével visszazöldíteni.

4. A tó vizében szinte kékre fagytak a színészek, ezért nincs is közeli róluk a jelenetben

A színészeknek egy alig több mint 4 fokos vízben kellett elmerülni, amíg az emelést gyakorló jelenetet forgatták, ami brutális hatással volt a szervezetükre.

Patrick Swayze így emlékszik arra a napra:

„Iszonyatosan, hipotermikusan hideg volt abban a tóban, miközben újra és újra kellett venni a jelenetet. És annak ellenére, hogy Jennifer nagyon vékony volt, ha vízben kell emelgetned valakit, egymás után többször, még a legsoványabb lány is 200 kilósnak tűnik. Mire befejeztük a munkát, a karjaim mintha gumiból lettek volna, a testhőmérsékletem meg lezuhant.”

5. Patrick Swayze majdnem kifúrta a film kulcsmontatát

„Baby-t senki sem ültetheti a sarokba”. Ha a főszereplőn múlt volna, ez a mondat soha nem hangzik el, és soha nem válik a Dirty Dancing kultikus jelszavává. Swayze ugyanis gyűlölte, és mindent bevetett, hogy kihúzzák a forgatókönyvből ezt a sort.

Később, amikor egyben látta már a filmet, elismerte, hogy működik a dolog, bár arra valószínűleg ő sem számított, hogy ennyire.

+1 ráadás: Jennifer Grey próba nélkül forgatta az emelős jelenetet

Bár a tóban ő is kékre fagyott, a színésznő annyira félt az esetleges eséstől, hogy szárazon már nem volt hajlandó gyakorolni az ugrást a felvétel előtt. Így ami a filmen látszik, az első próbálkozása volt. Elég jól sikerült.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!