Egy kriminológus szelíd, de perverz teremtésnek írta le azt a férfit, akitől most minden madridi szülő retteg. A férfi ugyanis gyerekeket csábít magával, begyógyszerezi őket, majd sértetlenül, de kótyagosan kiteszi őket a város forgalmas pontjain. A rendőrség mindent bevet, hogy megtalálja a késő 30-as éveiben járó gyanúsítottat, akiről még egy normális fantomképük sincs. Közben a múlt héten már a harmadik lányt vitte magával, azonban ezúttal taktikát váltott.

Kőkemény hajtóvadászat zajlik Madridban és a város környékén egy rejtélyes férfi után, aki gyerekeket rabol el, molesztál, majd kiteszi őket random helyeken – írja az El País spanyol lap netes kiadása. A rendőrség már ott tart, hogy „Madrid egyetlen prioritása"-ként emlegeti a Ciudad Lineal nevű negyedben tevékeny férfi elfogását. Nem csoda, hiszen nemsokára kezdődik a tanév, az utcákat elárasztják az iskolába tartó gyerekek.

Legutóbb a múlt pénteken csapott le (harmadszorra), ekkor egy dominikai származású, hétéves kislányt vitt magával a Hortaleza kerületből, nem messze egy rendőrségi komplexumtól. A kislány a nagyszüleinél volt ekkor, innen tűnt el este fél 7-kor. Egy autót láttak gyorsan elhajtani innen. 7.50-kor a Ciudad Lineal-i metróállomáson (Kelet-Madrid) talált egy férfi egy teljesen elveszettnek tűnő kislányra, kiderült, hogy az elrabolt lányt 7,5 kilométerrel arrébb rakta ki a férfi.

Áprilisban kezdődött

Az első két eset április 10-én és június 17-én történt (ekkor az Ascao városrészben). A lányokat 5-6 órán át tartotta magánál a férfi, majd random helyeken kitette őket az utcára. Az áprilisi esetben a játszótérről vitt magával egy kilencéves kislányt, aki begyógyszerezett állapotban rakott ki órákkal később a Canillejas metrómegállónál, a zavarodott kislánynak egyéb baja nem volt. Egy idegen nő talált rá és hívta a rendőrséget. Kiderült, azzal csalta el a lányt, hogy ruhákat próbáltat fel vele, és az anyja tud erről, majd a kocsijához csalta és hazavitte őt.

A történteket akkor még „elszigetelt esetnek" nevezte Cristina Cifuentes madridi kormánymegbízott, de hozzátette, minden erőt mozgósítanak a férfi elfogásáért. A hatóságok arra következtettek, a férfi begyógyszerezi a kislányokat, majd megfürdeti őket a saját lakásában. A rendőrök a férfi megtalálására kihirdették a Cukorka-hadműveletet (Operation Candy), amihez az összes elérhető járőrt mozgósították. Különösen komolyan ellenőrzik a Ciudad Lineal, a Hortaleza és a San Blas negyedeket, ahol az előző emberrablások történtek.

Azonban a harmadik eset kis részletekben különbözött az első kettőtől, bár a kislányok kis világos autóról és egy 35-40 év körüli, 180 centi magas férfiről beszéltek. Furcsa, hogy a harmadik elrabolt kislányt nem vitte haza a férfi, és nem is gyógyszerezte be, emiatt az is felmerült, hogy más ember utánozta le az első két esetet. 

Egy szelíd gonosztevő lélekrajza

Közben az El País besegített a rendőröknek, és vázolta az elkövető lelkivilágát. A lap elemzése szerint nem klasszikus pedofil gyilkosról van szó, a férfi törődik az elrabolt lányokkal. Ezt mutatja, hogy egyiküknek sem okozott sérülést, és hogy ugyan messze tette ki őket az otthonuktól, de mégis mindig olyan helyen (metróállomásokon), ahol hamar észreveszi őket valaki, aki segíthet. Vicente Garrido valenciai kriminológus szerint ezen látszik, hogy az elkövetőnek normális emberi kapcsolatai lehetnek, szóval nem egy magányos, aberrált embert kell keresni.

Az illető nem lehet szegény sem, mégiscsak fenntart egy autót a válság sújtotta Spanyolországban. A kriminológus szerint az is tipikus trükk, hogy játszótereken, édességboltok közelében csábítja el áldozatait az alapos kifigyelésük után, itt kevésbé figyelnek oda a veszélyekre a gyerekek. Ezen is látszik, hogy a rizikót is vállalja, így fiatalabb, 40 év alatti lehet, és van elég szabadideje, szóval részmunkaidőben dolgozik.

Mindenesetre olyan férfit keresnek, akinek már lehettek pedofil ügyei. A térségben 12 feljelentés érkezett március és május között pedofil esetekről, ezeket is vizsgálja a rendőrség. „Tudja, hogy a rendőrség a nyomában van, és a szomszédok is figyelnek. El fog költözni más helyekre? Inaktív marad? Ezek olyan kérdések, amiket ebben a pillanatban nem tudunk megválaszolni" – zárta jellemzését Garrido.