Jude Medcalf egy genetikai betegségben szenved, ami miatt két méter fölé nőtt. A 23 éves férfit piti bűncselekmények miatt fogták el, de 75 nap fogda után kiengedték, mert semmi sem passzolt a méretére. A bíró méltányolta, hogy mindenki cseszegeti őt colossága miatt.

218,44 centiméter. Ennyi Jude Medcalf magassága. Mindez azért fontos, mert a bűnöző emiatt távozhatott bűnösként szabadon a bíróságról – ismerteti esetét a Daily Mail. A 23 éves Medcalf persze nem véletlenül nőtt ekkorára, Klinefelter-szindrómában szenved, ami egyfelől a nemiséget szabályozó női kromoszóma (X) túlzott előfordulásával járó, az embernek női jegyeket is kölcsönző genetikai betegség, másfelől pedig rendkívüli magasságot eredményez a betegeknél (bővebben korábbi cikkünkben olvashat róla).

Medcalf amúgy piti tolvaj, egyszer például egy nőt rémisztett meg egy gázriasztópisztollyal, majd később 30 font (12 ezer forint) értékű karácsonyi ajándékot emelt el egy házból. Egy helyi egészségügyi irodából pedig 20 fontot (7800 forintot) lovasított meg. Végül azután fogták meg, hogy némi steaket zsákmányolt egy étteremben. Beismerte a betörést, rongálást és a fegyver és szúró-vágóeszköz birtoklását.

A tettei azért nem maradtak következmények nélkül: 75 napot kellett a fogdában ülnie, bár ez elég kényelmetlen volt neki: nem volt olyan ágy, ami elég hosszú lenne, és megfelelő méretű rabruhát sem leltek neki. Ezért a bíróság a hathónapos házi őrizet és a 12 hónapos közmunka mellett döntött. Ügyvédje szerint a vizsgálati fogságban védence nem érhette el a neki szükséges orvosi és pszichiátriai kezelést. William Parkhill védő szerint ráadásul az érzelmileg is fejletlen férfit a fogdában is zaklatták.

Erre is odafigyelt Adam Vaitilingam bíró, aki elmondta, „önnél nemrég diagnosztizálták a Klinefelter-szindrómát, ami nem kétséges, hogy problémákat okozott az ön eddigi életében, mivel az emberek piszkálták önt emiatt".