Az év elejének legnagyobb politikai botránya volt, hogy kiderült, Franciország elnöke, François Hollande egy színésznővel csalja élettársát, Franciország nem hivatalos first ladyjét, Valerie Trierweilert. A megcsalt újságírónő most könyvet írt megpróbáltatásairól.

A tavaly év végének, az idei elejének legnagyobb európai politikai botránya volt, hogy megjelent egy csomó fotó a francia elnökről, François Hollande-ról, ahogy az éj leple alatt testőre kíséretében rendszeresen átmotorozik Párizson, hogy a szeretőjével, egy 41 éves színésznővel, Julie Gayet-val töltse az éjszakát.

Hollande-nak sosem volt hivatalosan felesége, de hosszú időn keresztül együttélt a 49 éves Valerie Trierweiler nevű újságírónővel, aki szakított az elnökkel, amikor kiderült, hogy megcsalja.

A botrány viszonylag gyorsan elült, legalábbis Franciaországon kívül nem sokáig volt téma, most viszont újra terítéken van, mert a héten jelent meg Trierweiler önéletrajzi könyve, a Merci pour ce moment (Köszönöm a pillanatot), amiben a megcsalási botrányról is bőségesen beszámol.

Trierweiler a Paris Match újságírója, itt jelentek meg részletek a könyvből a hivatalos megjelenés előtt, ebből szemezgetett a New York Times. Az mindenképpen szokatlan, hogy egy ilyen leleplezőkönyv már akkor megjelenik, amikor az érintett politikus még hatalmon van. Ezért sokan azt mondják, hogy ez Trierweiler bosszúja, amivel még tovább akarja rombolni az Hollande-ról kialakult képet.

Az egyik megjelent részletben például leírja, hogy milyen volt, amikor megtudta, hogy a férje megcsalta. „Elárasztották a reggeli híreket a Julie Gayet-sztori részletei. Elegem volt belőle. Nem bírtam tovább hallgatni. Berohantam a fürdőszobába, felkaptam egy csomó altatót, amit egy kis tasakban tartottunk. François követett. Próbálta kiverni a kezemből a tablettákat. Berohantam a nappaliba. Elkapta a tasakato, az meg elszakadt, a tabletták szétgurultak az ágyon és a padlón. Néhányat össze tudtam szedni, be is vettem az összeset, amit tudtam” – írja a könyvben az öngyilkossági kísérletről.

Trierweiler főnöke a Paris Matchnál nagyon csodálkozott, hogy a nő képes volt megírni a könyvet. Azt mondta, az újságírónak idegösszeomlása volt a botrány kiderülése után, ráadásul Franciaországban a politika szent dolog, egyáltalán nem szokványos az ilyen könyvek megírása, és megjelentetése.