Mélységesen elszomorította Pásztory Dóra paralimpiai aranyérmes úszót, amikor az orra előtt gördült be egy mozgássérülteknek fenntartott parkolóba egy Ferrari. A sofőr teljesen egészségesnek tűnt és kérdőre vonása után udvariasan közölte, hogy csak pár percre állt ide, meggyőzni nem lehetett a hülyeségéről. Közteres és rendőr nem volt a környéken, Pásztory még azt is végignézte, ahogy egy bácsi segít a beállási manőverben. Most azt szeretné elérni, hogy változzon a hozzáállás ezekhez a parkolókhoz, amik sok mozgáskorlátozott életét megkönnyíthetik.

Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai aranyérmes úszó hétfőn megpróbálta megváltani a világot, vagy legalábbis felvilágosítani egy mozgássérült helyen parkoló autóst, hogy nem helyes, amit csinál. A Facebookján jelent meg először a fotós bejegyzés, amit azóta már majdnem ötvenen megosztottak, és egy fekete Ferrari látható rajta, ami egy rokkant helyen áll. Pásztory a következőket írta a kép mellé:

A szemem láttára parkolt ide. Megvártam, hogy kiszálljon (hogy ne az autó alapján ítélkezzek), hogy az alábbi párbeszédet lefolytassuk: 

D: ugye tudja, hogy ez mozgássérülteknek fenntartott hely?

Úr: tudom, csak egy percre álltam meg.

D: de ez egy percre is tilos!

Majd faképnél hagyott. Álltam ott egy darabig, picit pityeregtem a tehetetlen dühtől és attól, hogy mennyire el akarok menni az ilyenek miatt. 10 perc múlva már nem volt ott, de ez akkor is elvi kérdés és ezt nem tudom megszokni."

Megkerestük a volt úszót az ügyben, hogy fejtse ki részletesebben a véleményét. Kiderült, a XIII. kerületben, Újlipótvárosban, a Raoul Wallenberg és a Pozsonyi utcák sarkán, hétfő este fél 8 körül történt az eset. Közterületest Pásztory hiába várt volna, azok elmondása szerint már nem dolgoztak ilyenkor. „Amúgy mentem egy kört, hátha találok egy rendőrt vagy közterületest, de nem volt ott egy sem" – tette hozzá. Ráadásul egy bácsi segített neki beparkolni a szemtanú szerint. Amúgy többen megálltak, de nem szólt a férfinek senki sem.

Szerinte a fő gond az, „hogy sok ilyen luxusautó tulajdonosa úgy tekint ezekre a helyekre, mint egyfajta prémium parkolóhely. 50.000 forintot neki megér, hogy ne kelljen még fél órát köröznie a környéken". Este ugyanis már csak akkor tud valaki a környéken leparkolni, ha valaki kiáll egy helyről. Céljáról ezt mondta a Velvetnek: „én azt szeretném, ha eljönne az a pont, hogy kellemetlenül érzi magát egy ilyen eset után, és azért nem követi el többször, mert szégyenletes és ciki ilyet tenni."

„Amúgy valószínű, tényleg csak rövid időre állt meg, és el tudom képzelni, hogy hosszabb parkolásra nem ezt a helyet választotta volna, de jó lenne ha megértenék végre az emberek, hogy ez egyetlen másodpercre sem engedélyezett, és nem attól függ, hogy odaállhat-e, hogy mennyi ideig tartozkodik ott, hanem attól, hogy jogosult-e vagy sem" – mondta Pásztory.

Az egyik kommentelő amúgy belinkelte a Totalcar Belsőség-blogjának egyik posztját, amiben ez a frappáns videó próbálja megtanítani a hasonló sofőröket, hogy mennyire nem játék ez.