Régóta köztudott, hogy az American Apparel fehérneműcég meglehetősen szexista üzletpolitikát folytat. Ez nemcsak a hirdetéseikből sugárzik, de abból is, kiket alkalmaznak az üzleteikben, és nekik hogy kell viselkedniük a vásárlókkal. Az egyik eladó egy hétig bírta, aztán kitálalt. Írt a fekete vásárlók tolvajnak beállításáról, a csinos és szép lányokra való fokozottabb odafigyelésről és a férfi vásárlók elnézett perverzkedéseiről.

Naplót vezetett egy fiatal amerikai nő arról, milyen volt az American Apparel nevű fehérneművégnek dolgozni, és a tapasztalatai bizony nem voltak pozitívak – írja a Gawker. Elmondása szerint diplomázás után keresett melót, ekkor jött képbe az Apparel, aminek a béreiről jókat hallott, az ott zajló szexuális zaklatásokról viszont rosszakat. Mindenesetre az utóbbi Dov Charney korábbi vezérigazgató érája alatt történt, őt meg már leléptették a színről, emberünk ezért szerencsét próbált. Mindeközben naplót vezetett az élményeiről.

Már rögtön a felvételin arról kérdezték, volt-e modellmúltja, illetve megtudta, fontos a cég brandje szempontjából, hogy miként öltözködik. Első munkanapján azt kötötték a lelkére, hogy figyelje a fekete vásárlókat, mert ők szoktak lopni. Amúgy feketéket nem nagyon alkalmaztak, maximum hátul a raktárban. Munkatársai elmondták neki másnap, hogy szerintük a leváltott, zaklató igazgató ügyét felfújták, és nem is olyan nagy dolog az, nem volt itt nemi erőszak. A vásárlókat amúgy alaposan szelektálták: főleg azokkal voltak kedvesek és segítőkészek, akik csinosak és trendik voltak, ergo belefértek a cég profiljába.

Érdekes történet volt, amikor hősünknek egy férfi vásárló fizetett volna azért, hogy a próbafülkében segítsen neki alsógatyát választani. A munkatársak szerint ez mindennapos, nem kell vele foglalkozni – tudta meg. Egy kollégájánál tovább is ment egy férfi vásárló: kérte, hogy próbálja fel a feleségének szánt, melltartó nélküli ruhákat. Az egyiknél lerántotta a ruhát, mire kilátszott a nő melle. A férfi odacsúsztatott neki 20 dollárt (4800 forintot). A főnökük persze egy vállrándítással elintézte a dolgot. A férfi visszatért később és egy másik eladót is így zaklatott, a főnök ekkor sem akart semmit se tenni, végül az egyik eladó kihívta a rendőröket.

A gawkeres poszt szerzője felmondta az állását, mert nem bírta, hogy ennyire át van itatva szexualitással. Persze hozzátette, sok alkalmazottnak bejön ez az életstílus, és maguktól is alkalmazkodnak ehhez, aztán a megkeresett pénzüket is American Apparel cuccokra költik. Ezek a munkások úgy vannak vele, a munkájuk velejárója a zaklatás, nem nagy ügy az. Mindenesetre nem feltétlen legális, hogy a szerző ezt megírta (nem is merte saját néven, csak Jane Doe-ként, azaz általános kamunéven aláírni), mivel az Apparel ügyel rá, hogy a munkaszerződésben kikösse, csak jót vagy semmit a cégről. 

Kilenc nappal a posztszerző felmondása után még mindig nem kapta meg a bérét. Miután a munkaügyi hatóságokkal fenyegette meg az Apparelt, másnap már utalták is a pénzét.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!