A norvég börtönök magyarországi kollégiumokból nézve igazi luxusszállóknak tűnnek. Nem véletlenül nagyon népszerűek, olyannyira, hogy megteltek, és nem tudják hova tenni a rabokat. Ezért Norvégia most úgy döntött, hogy párszáz bűnözőt átad Hollandiának, mert nekik börtönből ugyan sok van, viszont bűnözőből kevés.

Kínálat-kereslet témakörben szürreális leckét mutat be Európa hamarosan, amikor 300 Norvégiában elítélt bűnözőt átszállítanak Hollandiába, mert megteltek a norvég börtönök. A Washington Post cikke szerint a legendásan elítéltbarát norvég luxusbörtönök helyzete a közeljövőben nem fog javulni, ezért kellett kitalálni a szokatlan megoldást.

Norvégiában alapvetően rövidek a börtönbüntetések, és az ország azt a büntetésvégrehajtási politikát vallja, hogy kevés, de jól felszerelt börtönnel rendelkezik, így jobbak a rabok visszaintegrációs esélyei. Ez viszont azzal jár, hogy már most 1300 olyan elítélt van, aki azt várja, hogy végre felszabaduljon egy-egy menő börtönben egy lakosztály. Vagyis cella.

Ráadásul a norvég politika olyan irányban halad, hogy megnőhetnek a büntetések kiszabható időtartamai, így tovább fokozódna a szűkös helyek kérdése. Ezért Norvégia szokatlan lépésre szánta el magát: 300 rabot lepasszolnak Hollandiának.

Hollandia ugyanis szintén elég furcsa helyzetben van. Annyira alacsony a bűnözés az országban, hogy kihasználatlanság miatt 19 börtönt a bezárás fenyeget. A holland igazságügyminiszter szerinte a lépéssel nagyjából 700 holland munkahelyet tudnak megtartani.

A hollandoknál nem teljesen egyedi a lépés, már így is van 550 belga rab a holland börtönökben. Az igazán új az, hogy most olyan rabokat visznek majd a börtönökbe, akik valószínűleg nem beszélika börtönőrök nyelvét. A börtönök irányítását norvégok végzik majd, de a börtönőrök hollandok lesznek, és míg a hollandoknak és a belgáknak van közös anyanyelvük, addig ez a norvégok és a hollandok viszonylatában nem mondható el.

A norvégok erre azt mondták, hogy alapvetően elítélt bevándorlókat terveznek Hollandiába vinni, akiknek egy norvégiai fogvatartás során is lettek volna nyelvi problémáik. Amiatt, hogy Norvégiában elég sok bevándorló él, a rabok körülbelül 30-35 %-a is közülük kerül ki.

Egy norvég börtönszociológus, Thomas Mathiesen nem látja ennyire rózsásan a helyzetet. Szerinte a kommunikáció igen nagy probléma lesz, mert míg a norvég fegyőrök legnagyobb része beszél legalább angolul, addig ez a holland kollégáikról nem mondható el.

De nem is ez a legnagyobb gond szerinte, hanem az, hogy Hollandiában nem lehet majd tökéletesen megvalósítani azokat az integrációs programokat, amik Norvégiában vannak, nem lesz pont ugyanolyan az eredmény, ami azt fogja jelenteni, hogy lesz egyfajta egyenlőtlenség a rabok között attól függően, hogy Hollandiában vagy Norvégiában töltik a büntetésüket.