Tizenkét hónap; két nyomozó szerv; négy hivatalosan elismert, a tettest felderítő verzió; 200 ezer, kétszer 1 millió és egyszer ötmillió forint vérdíj - néhány szám a soroksári gyilkos/ok utáni nyomozás egy évéből. És a plusz egy: az eredmény egyelőre nulla. És még valami, egy rejtélyes fekete hajú nő.

Egy évvel ezelőtt gyilkolták meg Kardos Krisztinát Soroksáron. A rendőrség néhány nappal ezelőtt kiadott 5 milliós vérdíjról szóló közleményében többek között a következő szerepelt: „A rendőrség ugyancsak várja annak a 35-40 év körüli fekete hajú hölgynek a jelentkezését, aki a bűncselekményt megelőzően több alkalommal találkozott a későbbi áldozattal és a kerékpárút Budapest XXIII., Dobó utcai végénél a betontuskókon ülve beszélgetett vele."

Több dolgot is felvet ez a mondat. Hogy melyek ezek, arról több olyan forrásunkkal is beszéltünk, akik ismerik az ügyet, vagy hasonló ügyek sokaságában működtek közre, illetve kriminálmetodikában és taktikában jártasak.

E beszélgetések alapján fontos tisztázni azt, nem egyértelmű, hogy a nő a gyilkosság napján találkozott Kardos Krisztinával, vagy az azt megelőző alkalmakkor, és mikor is beszélgettek a betontuskón? Tekintsük ez utóbbira úgy, hogy a gyilkosság napján. Tehát ki ez a nő?

  • Lehet a gyilkos/ok megfigyelője. De miért beszélgetett a későbbi áldozattal?
  • Lehet, hogy egy olyan személy, aki a férj jelenlegi munkájához kötődik, ez a munka talán veszélyeztette a harmonikus családi együttlétet és a fekete hajú nő éppen ezt az ellentmondást akarta feloldani.
  • És persze lehet bárki, aki az ügy megoldása szempontjából irreleváns. Valaki, aki csak fut, aki véletlenül van ott és akkor, és semmit sem tud.

Ezen túl a rendőrségi közlemény felveti azt a kérdést, hogy honnan tudják, hogy az áldozat beszélgetett a nővel? Mert ha tudják, akkor azt látnia kellett valakinek. Még inkább: valaki pontosan tudta, hogy beszélgetett vele. Ki ez a tanú? Miért tudta? Ott volt? Elmondta neki a fekete nő – de akkor ennek a tanúnak tudni kellene, ki a fekete nő. Korábban elmondta neki a későbbi áldozat? Van ott valahol egy kamera, amiről eddig senki sem tudott, és aminek felvételén látszik a beszélgetés? Ha elfogadjuk, hogy a betontuskós beszélgetés a gyilkosság napján volt, akkor a rendőrségnek azt is tudnia kell: aznap este mikor élt még a későbbi áldozat. Ha nem aznap volt, mit tudhat a fekető nő, amire a rendőrség nagyon számít?

Miért is fontos a fekete hajú nő? Tudniillik adott egy alaphelyzet, amire a felderítés épül, és amiről a férj és a család egyöntetűen nyilatkozott: Kardos Krisztina mindig adott időben indult futni, x ideig volt távol, aztán hazatért. A végzetes napon, amikor nem ez történt, mármint, hogy adott időben ért haza, a férj keresni kezdte, aztán telefonált a rendőrségre. Mindeközben a későbbi áldozat beszélgetett egy ismeretlen fekete hajú nővel, majd brutális gyilkosság áldozata lett. És minderről a fekete nő semmit nem tud, és nem jelentkezik a rendőrségen? Létezik ez?

E kérdésből adódóan levonható az a következtetés: ha a nő a gyilkos/ok megfigyelője, nyilván nem fog jelentkezni. Ez kérdés, de azonnal megválaszolható. Igen, levonható. Ez viszont azt is jelenti, előre eltervezett gyilkosság volt. Annak pedig van ötletadója, eltervezője, uram bocsá' megbízója és persze végrehajtója. Ezt úgy hívják: bérgyilkosság. Életszerű ez?

Ha nem a gyilkosok megfigyelője, már százszor jelentkeznie kellett volna, hiszen ő pontosan tudja, hogy akkor ott volt és beszélgetett a későbbi áldozattall. Akkor eddig miért nem jelentkezett? Az kizárt, ha ott futott és megölik azt a nőt, akivel korábban is és aznap is beszélgetett, valamilyen rejtélyes oknál fogva 300 valahány nap alatt nem értesül a gyilkosságról, és arról, hogy a zsaruk tanúkat keresnek. Életszerű ez?

Pláne nem fog jelentkezni, ha egy probléma megoldásán fáradozott. Nem, mert az egyértelműen olyan irányba mutatna, ami ellen a férj már 12 hónapja tiltakozik, és amit minden egyes nyilvános szereplésén is cáfol, vagyis hogy neki bármi köze lenne a történtekhez. Elképzelhető ez?

Persze úgy is fel lehet vetni a titokzatos fekete hajú nő felbukkanását a rendőrségi kommunikációban, hogy ez csak taktika: ez az egész csak arról szól, hogy a gyilkost, vagy megbízót kizökkentsék, hibára késztessék. Mese a fekete nőről, a tanúk kereséséről, a nyomozók egy telefonhívásra várnak, egy találkozóra, egy elejtett mondatra. A hibára.

Szóval, ha létezik a rejtélyes fekete hajú nő, akkor hol van most? Mit csinál? Miért nem jelentkezik? De ennél is fontosabb: megtalálása jelenti-e az ügy megoldását?