Minimum egy, de akár másfél év börtön vár arra a pennsylvaniai nőre, aki meg akarta könnyíteni a lánya abortuszát, és vett neki az interneten egy abortusztablettát. Viszont megijedtek a tabletta mellékhatásaitól, ami miatt lebuktak.

Pennsylvaniában viszonylag körülményes megszakítani a nem kívánt terhességeket. El kell utazni egy abortuszklinikára, ott részt kell venni egy abortuszról lebeszélő fejtágításon, várni kell 24 órát, és csak ezután lehet megszakítani a terhességet, ráadásul mindezért egy rakás pénzt kérnek, 300-600 dollárt (70-145 ezer forint).

A 39 éves Jennifer Whalennek nem volt elég pénze arra, hogy lánya abortuszát finanszírozta, amikor még 2012-ben eléállt az akkor 17 éves lánya, hogy terhes, de nem akarja megtartani a gyereket. A legközelebbi abortuszklinika is 120 km-re volt tőlük, ami a 24 órás várakozással együtt vagy alapból kb. 500 kilométer vezetést jelentett volna, vagy egy napi szállást valahol a klinika környékén. Azt mondta, ezt semmiképpen sem tudta megengedni magának a család, ezért más lehetőségek után néztek – írja a Jezebel.

Rövid keresgélés után talált online egy abortusztablettát, amiért mindössze 45 dollárt (kb. 10 ezer forint) kértek, ami a töredéke volt annak a pénznek, amennyibe a hivatalos eljárás került volna. Rendelt egy tablettát, majd odaadta a lányának, hogy vegye be. Minden teljesen jól ment egészen addig, amíg a lányának hasi fájdalmai nem lettek.

Ez ugyan a tabletta teljesen kalkulált mellékhatása, de Whalenék annyira megijedtek, hogy kórházba szállították a lányt. Ott persze kiderült, hogy azért lett rosszul, mert abortusztablettát vett be, ezért a kórházban értesítették a gyámhivatalt. Néhány nappal később csöngetett a rendőrség Whalenéknél, innen pedig már ismert a sztori.

Az ügy elég nagy vitákat váltott ki, ahol megjelenik, ott csak úgy záporoznak a kommentek az abortuszt ellenzőktől és támogatóktól egyaránt. Az USA-ban ugyan államonként változnak az abortusz szabályai, de a legelterjedtebb megoldás az, hogy az abortuszba a terhes nő szülei közül az egyiknek bele kell egyezniük, valamint az abortuszt kérőnek felvilágosításon kell átesnie az abortuszról, és legalább egy 24 órás várakozási procedúra előzi meg a beavatkozást. Erről most elég nagy a vita, mert sokan nagyon korlátozónak tartják az intézkedéseket, csak néhány állam van, ahol viszonylag egyszerű megszakítani egy terhességet.

Ettől a hírtől teljesen függetlenül, viszont ezzel nagyjából egy időben jelent meg az interneten az Engender Health nevű, családtervezést segítő szervezet új videója a legvadabb fogamzásgátló módszerekről. A családtervezés a pc kifejezés arra, hogy az emberek akkor vállalnak gyereket, amikor akarnak, vagyis a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás is ebbe a témakörbe tartozik.