Robul Hoque ártatlan hobbinak tartotta, hogy gyerekekről készített erotikus rajzokat, illetve gyerekpornóra hajazó mangát és animét gyűjtött a számítógépén. Azt hitte, mindez nem illegális, de egy brit bíróság másképp döntött: felfüggesztett börtönre ítélték a férfit. Az ok az, hogy ha terjeszthető lenne az ilyen anyag, sokan legitim dolognak tartanák a gyerekekkel való fajtalankodást.

Történelmet írt a 39 éves Robul Hoque, mivel a férfi az első brit, akit rajzolt gyerekpornó birtoklása miatt elítéltek – írja a brit Gazette Live. A munkanélküli férfi nagy anime- és mangafan, de ezt a Teesside-i Koronabíróság nem értékelte, ő pedig tíz vádpontban vallotta be „bűnösségét". Ügyvédje, Richard Bennett szerint ezek nem pedofil képek voltak, ezek egyszerű rajzolt karakterek, amiket bárki szabadon letölthet legális oldalakról. „Ez az ügy egy figyelmeztetés lehet minden manga- és animerajongónak, hogy legyenek óvatosak" – mondta a védő, aki szerint ezrek élnek Nagy-Britanniában, akik bármikor ilyen helyzetbe kerülhetnek.

A rendőrség 2012. június 13-án foglalta le Hoque számítógépét, amin 288 képet és 99 animációt találtak, mindegyik rajzolt figura volt. Sok közülük iskoláslány volt, aki a nemiszervét mutogatta vagy épp szexben vett részt, ezért tiltott tartalomnak minősítették az anyagot. A szakértő még azt is kibogozta, hogy a vádlott aktívan keresett ilyen anyagot a neten. Mint említettük, a férfi elismerte bizonyos képek birtoklását, de nem érzi magát bűnösnek. A middlesbrough-i férfi pere a héten kezdődik. Kezdetben azért is elő akarták venni, hogy nem árulta el a neten használt userneveit, de ez alól végül tisztázták.

Hoque-ot már ismerik a rendőrök, hat éve azért kellett felelnie, mert Tomb Raider-szerű erotikus képeket készített, amelyen gyerekek szerepeltek. Akkor is bűnösnek mondták, a bíró szerint átlépte az illegalitás vörös vonalát, és közmunkára, valamint a szexuális bűnelkövetőknek fenntartott programra ítélték. A mostani ügye annyiban más, hogy az általa birtokolt képek 2010-ig még legálisnak számítottak, azóta viszont már nem azok. Ügyvédje szerint a szomszédainak sokat segítő, szeretett férfi ügye tehát egy teszt lesz.

A vádlottat megviselte a két éve tartó nyomozás és hajcihő, volt, hogy bántalmazták is az utcán emiatt. Mindenesetre Tony Briggs bíró szerint a stilizált képek taszítóak voltak, és egyértelműen arra mentek, hogy az azokat megnéző emberek szinte elhiggyék, igazi gyerekek vannak rajtuk. „Fontos kiemelni, hogy valójában sem gyerekek, sem elkövetők" nem voltak a képeken a bíró szerint, aki megfenyegette a vádlottat: ha valódi gyerekek lettek volna ott, ő több éves büntetésre számíthatott volna. A bíró érthetően fogalmazott: szerinte ez olyan anyag, ami nélkül megvan a társadalom, és amit ha hagynak tenyészni, sokan elfogadhatónak fogják tartani a gyerekekkel való szexet. A férfi végül kilenc hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve.

A Daily Dot megjegyzi, nem ez az első eset azonban a világon. 2010-ben egy kanadai férfit vett őrizetbe a helyi határőrség, mert hasonló képeket találtak nála. Később megúszta az ügyet. Ausztráliában zéró tolerancia van az ilyen anyagokra, ott egy rajzolt Simpsons-pornó miatt ítéltek el egy férfit. Egy tengerrel odébb, Új-Zélandon egy korábbi gyerekmolesztáló három hónapos börtönt kapott, mert mindenféle elfek, tündérek és egyéb varázslények erotikus ábrázolását találták nála. Kínában már azért börtön jár, ha az ember ilyen erotikus tartalmat készít, mégha az nem is ábrázol gyerekeket. Amerikában egy virginiai férfi kapott pár éve durva, 20 éves börtönbüntetést, de egy iowai esetet is említ a Dot. Érdemes még a műfaj őshazáját, Japánt megemlíteni, ahol nemrég nagy botrányt okozott a gyermekpornográfiai törvény, amelynek hatálya alól kiszedték a manga, anime és hentai máfajokat.