horoszkóp

6 millió dolláros állami kártérítést kap az éhhaláltól megmentett fiú

2009.03.25. 16:42
Rekordösszegű fájdalomdíjat kap az államtól az az everetti kisfiú, akit 2007-ben alultápláltsága miatt halálközeli állapotban szállítottak a kórházba. Shayne Abegg-et az apja és a mostohaanyja büntette azzal, hogy nem adtak neki enni. A szociális munkások nem ismerték fel az elhanyagoltság jeleit, így amellett, hogy a szülőket 8 év börtönbüntetésre ítélték, az államot is felelősségre vonták.

Hatmillió dolláros kártérítési díj megfizetésében állapodtak meg annak az everetti kisfiú ügyében, aki 2007-ben majdnem éhen halt. A pénz javát a szociális ügyekért felelős hivatalnak kell kifizetnie - közölte a Seattle Times. Amikor két évvel ezelőtt az akkor még csak négy éves Shayne Abegget elvették el az apjától, mindössze 11 kilós volt, ami egy korabeli gyerek egészséges súlyának kb. a fele. A gyermek apja, Danny Abegg, és annak élettársa, Mariela Mitchel ugyanis ételmegvonással büntette a kisfiút.

David P. Moody, Shayne ügyvédje szerint a Szociális és Egészségügyi Osztály munkatársai több árulkodó jelből is képtelenek voltak felismerni, hogy a Shayne-t elhanyagolják, és veszélyben van. A szociális munkások nem megfelelően vizsgálták az egyértelmű tényt, hogy a gyermek éhes. Mire kórházba került, már alig tudott állni és hypothermiától szenvedett, mert nem volt elég testzsírja, hogy az melegen tartsa. Egy ápoló szerint pont úgy nézett ki, mint egy náci koncentrációs tábor áldozata.

Shayne Abegg

Az ügyvéd meggyőződése, hogy a felelősség egy része az államé, mindemellett a gyermek apja és mostohaanyja is megkapta a kiérdemelt büntetését: 8 év börtönre ítélték őket. Néhány szociális gondozó, aki érintett volt a történetben, azóta felmondott. A Szociális és Egészségügyi Osztály egyből változtatásokat ígért, a jelentések szerint az ilyen ügyeket a jövőben tapasztaltabb felügyelőkre fogják bízni, és tréningek keretein belül segítenek abban, hogy a gondozók felismerjék az alultápláltság jeleit. Az állam szintén tervet dolgozott ki, hogy csökkentse a dolgozók leterheltségét.

Moody először azt tervezte, hogy 22 millió dollárra perel, végül kedd reggel 6 millió dolláros kártérítési díjban állapodtak meg - adta hírül a HeraldNet. Az ügyvéd szerint ez az összeggel biztosítani lehet azt, hogy a kisfiú további élete során ne kerüljön hasonló helyzetbe. A doktorok úgy vélik, hogy Shayne a traumájának eredményeképpen hosszú távú fejlődési és kognitív problémáktól fog szenvedni.

Steve Williams, a Szociális és Egészségügyi Osztály szóvivője szerint a kisfiú most már jó egészségnek örvend, ám amióta megmentették, már négy különböző nevelőcsaládnál élt. Moody azt fontolgatja, hogy ezzel kapcsolatban is lépéseket fog tenni, mivel a kisfiúnak stabil háttérre lenne szüksége az őt ért borzalmak után.