Továbbra is megcsonkítják és gyilkolják a tanzániai albínókat

2009.02.08. 12:50
Az aggódó szervezetek, helyi és állami szintű intézkedések ellenére továbbra is vadásznak a festékhiányos emberekre az afrikai országban, ugyanis sokan úgy hiszik, hogy az albínó emberek testrészeinek felhasználásával sokkal sikeresebbek és gazdagabbak lesznek. Korábban pedig pont őket vádolták boszorkánysággal. A diszkrimináció és a kegyetlen gyilkosságok mellett óriási probléma a szegénység és a tájékozatlanság, ugyanis kellő kezelés hiányában a pigmenthiányos emberek várható élettartama az afrikai országban 30-40 év.

Tanzániában közel negyven albínót gyilkoltak meg 2007 közepe óta, a helyi albínó közösség szerint azonban az áldozatok száma körülbelül hatvanra rúg. Sok áldozatot a családjuk szeme láttára csonkítottak meg, és a megcsonkított albínók között nagyon sok a gyerek, az egyik áldozat például csak hat hónapos volt. Az albínó emberek különböző testrészeiből készült csodaszerekért és talizmánokért sok pénzt kérnek, hiszen a hiedelem szerint gazdaggá teszi tulajdonosát, a halászok pedig albínók haját fonják hálóikba, hogy nagyobb szerencséjük legyen a vízen, az arany- és gyémántbányászok pedig albínó emberek maradványaiból készült port szórnak a szűk vájatok falára annak reményében, hogy találnak valami értékeset - írja az Economist.

Az albinizmus

Az albinizmus nem egységes eredetű kórképek csoportja, melyek közös megnyilvánulása a szervezetben csökkent mennyiségben jelenlévő vagy hiányzó fekete festék, a melanin termelődésének részleges vagy teljes hiánya. Emiatt a pigmentáció is hiányos vagy teljesen hiányzik a bőrben, szőrzetben, hajban. Az albínóknál a szem szivárványhártyájában mindig hiányzik a festékanyag, ennél fogva színét a benne futó hajszálerekben keringő vér adja, így piros színű. A szem pigmenthiánya mellett a bőrben és a hajban típusonként különböző mértékben van jelen a festék. Valamennyi albinizmus típus genetikai eredetű. A beteg életkilátásait a bőr érzékenysége és daganatképződésre való fokozott hajlama határozza meg. Az életminőség minden esetben rossz, a beteget a fokozott fényérzékenysége, a napsugárzás komoly ártalmassága szinte tartós "szobafogságra" kényszerítheti. Megfelelően óvatos és felelősségteljes életvitel esetén az életkilátások nem romlanak.

Forrás: HáziPatika

Fej a bőröndben

Összesen kilencven tanzániai polgárt gyanúsítanak azzal, hogy albínó embereket öltek meg, vagy kereskedtek a szerveikkel, a feltételezett tettesek közül négyen rendőrtisztek. Egyes források szerint pedig tavaly csaknem 170 embert tartóztattak le ilyen ügyekkel kapcsolatban. Egy férfit például akkor kaptak el, amikor csomagjában egy albínó gyermek levágott fejével próbált belépni a Kongói Köztársaság területére. Állítása szerint egy üzletembernek kellett volna odaadni a fejet, amelyért a súlyának megfelelő összeget kapott volna. Egy másik áldozat végtagjait egy sámánnál találták meg, akit még időben figyelmeztettek és elmenekült a rendőrség elől. Novemberben több forrás is azt állította, hogy a letartóztatások ellenére egyelőre senkinek nem került bíróság elé az ügye. Egy láb egyébként körülbelül 2000 dollárt ér - írja a This Day.

Alex Msekela, egy helyi politikus január végén beszámolt az egyik legújabb áldozat, Jonas Maduka történetéről, aki a Viktória tó mellett, Sogoso falujában lakott. „Az áldozat éppen a családja társaságában étkezett. Ekkor felkereste pár ember, és azt mondták, hogy azonnal segítenie kell. Jonas, aki mit sem sejtett, kilépett a házból, ezt követően fojtogatták, levágták a jobb lábát, majd a tettesek elmenekültek a végtaggal. Az eset egy nappal azután történt, miután Mizengo Pinda miniszterelnök Mwanzában járt – olvasható a National Post cikkében.

Gyilkosság megrendelésre

Sokak szerint a gyilkosságokat természetesen nem a sámánok és a gyógyítók, hanem megbízott embereik követik el. A megrendelők közt nagyon sok a külföldi, például kongói állampolgár, és a gyilkosság száma Tanzánia határian kívül, többek közt Kenyában, Ugandában és Burundiban is nő. Tanzániában a legtöbb festékhiányos embert a Viktória tó környékén ölik meg. Bár albínókkal kapcsolatos hiedelmekkel Afrika-szerte lehet találkozni, a New York Times szerint egyelőre nem tisztázott, hogy miért pont két évvel ezelőtt és miért Tanzániában nőtt meg jelentősen az ellenük elkövetett bűntettek száma.

Josephat Torner, a Tanzanian Albino Society (Tanzániai Albínó Társaság) tagja szerint előfordulhat, hogy a kegyetlenkedések sokkal hamarabb kezdődtek, csak nem volt róla tudomásuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy számtalan albínógyermek hal meg közvetlenül születése után. „Egy nővér, aki meggyilkol egy albínó kisbabát nyugodtan hivatkozhat arra, hogy a gyermek természetes halált halt” – nyilatkozta a férfi, aki hozzátette, sokan abban a hitben nőttek fel, hogy az albínók szellemek. „Nem halunk meg, csupán eltűnünk” – mondta Torner. Simeon Mesak, egy tanzániai szociológus szerint azért frucsa ez a tendencia, mert a múltban magukat az albínókat vádolták boszorkánysággal, és ezért üldözték őket. Az Under The Same Sun alapítvány szerint legalább 170 ezer albínó él a 38 millió lakosú országban, mások ezt a számot 300 ezerre becsülik.

Zeru zeru

A világ legtöbb országában 20 ezer ember közül egy szenved ilyen betegségben, Dániában egy a 60 ezerből, Afrikában pedig körülbelül egy az ötezerből. Tanzániában ötször nagyobb az albinizmus valamilyen mértékű előfordulása, és sok kutatót érdekel, hogy ezen genetikai betegség eredeti variánsa vajon visszavezethető-e erre a területre - írja az Independent. Alphonce Kajanja, helyi halkereskedő szerint egyszerű a magyarázata annak, hogy miért is vannak ennyien. „Amikor Isten meglátta, hogyan bánnak velünk, milyen neveket adnak nekünk, és hogyan végeznek saját gyermekeikkel, még több albínó gyermeket küldött. Mi vagyunk Isten büntetése.” Az albínók másik legnagyobb ellensége a Nap. Nagyon sok albínó gyermek nem tudja, hogy mivel jár az állapota, és hosszú órákat dolgoznak kint a tűző napon. Ennek következtében akár bőrrák is kialakulhat náluk, és talán a harmincadik születésnapjukat sem élik meg.

Mivel a kormány sokáig tehetetlennek bizonyult, több szervezet is úgy döntött, hogy lehetőségeikhez mérten maguk próbálják megoldani a helyzetet. A Tanzanian Albino Society 1980-ban alakult, és feladatának tekinti, hogy felvilágosítsa az albínókat a betegségükről, a jogaikról, mivel szerintük csak a megfelelő oktatás és a kellő nyilvánosság segítségével vehetik fel a küzdelmet. Hasonló véleményen van a tanzániai parlament egyik albínó tagja, Al-Shymaa Kway-Geer, akit gyerekkorában szintén sokat csúfoltak, és gyakran kiabálták utána, hogy zeru zeru, ami szuahéliül annyit jelent, hogy albínó, szellem. A BBC szerint 2000-ben betiltották ennek a szónak a használatát. Az Under The Same Sun Fund alapítványt egy kanadai üzletember, bizonyos Peter Ash alapította. A férfi tavaly egy nemzetközi delegáció vezetőjeként próbálta feltérképezni a jelenséget. A kormány több képviselőjével is találkoztak, és átnyújtották nekik azt a petíciót, amit világszerte ötezren írtak alá. A kanadai non-profit szervezetnek céljai eléréshez egy brit jótékonysági szervezet, az ADD (Action on Disabity and Develompnet) támogatására is szüksége van.

Miután tavaly ősszel a TAS szervezésében óriási tüntetés volt a fővárosban, a kormány - egyelőre sikertelenül - több módon is megpróbált véget vetni a "vadászatnak". A tanzániai főváros rendőrfőnöke januárban ingyen mobiltelefonokat osztott ki az albínó lakosságnak, hogy értesíteni tudják a hatóságokat, ha bajban vannak. Korábban már több helyen is tettek kísérletet arra, hogy összeírják őket, és a pigmenthiányos gyerekek pedig kísérettel menjenek iskolába. Ugyanebben a hónapban az üggyel kapcsolatos körútja alakalmával a Mizengo Pinda bejelentette, hogy bevonják a sámánok és gyógyítok engedélyét, a rendőrséget felszólította, hogy fokozottan figyeljenek az albínó lakosok biztonságára. A saját egészségügyi szervezetbe (Chawatiata) tömörülő gyógyítók természetesen nem hajlandóak elfogadni ezt az intézkedést arra hivatkozva, hogy ők látják el a tanzániai lakosság 30%-át - írja a New York Times.

Szemet szemért

Mint kiderült, az engedélyek bevonása csak ideiglenes intézkedés, és addig érvényes, amíg meg nem vizsgálják az összes érintettet. Az érintett területekre tett utazása alatt Pinda azt is kifejtette, hogy azonnal meg kell ölni azokat az embereket, aki meggyilkoltak egy albínót és rajtakapták őket. Ez a kijelentés sokakban, többek közt az ellenzék képviselőiben is visszatetszést keltett, és magyarázatot követeltek. „Fájdalmas figyelemmel kísérni az albínó emberekkel szembeni brutalitást. Ez gyilkosság. A nemzetünk ezt nem tolerálhatja tovább. Azt szerettem volna elérni, hogy bűnösök felfogják, elegünk van abból, amit művelnek. Azt akartam, hogy tudják, nem tűrjük tovább a gaztetteiket” – mondta a miniszterelnök, aki egy pár könnycseppet is elejtett, amikor felszólalt a parlament előtt.

Hozzátette, ha kijelentése nagyobb bűn, mint albínó embereket gyilkolni, akkor Isten bocsánatáért esedezik - olvasható az AfricaNews cikkében. A miniszterelnök elmondta, nem csak az albínókat érik ilyen atrocitások, hanem az idős embereket is; az elmúlt öt évben közel 2900 olyan idős polgárt gyilkoltak meg az ország tíz régiójában, akikről úgy gondolták, hogy boszorkánysággal foglalkoznak. Az Independent információi szerint Ukerewe szigete az egyik utolsó menedék az albínók számára.