horoszkóp

Horrorturisták lepték el Amstettent

2008.05.05. 20:10
Az "amstetteni horrorházat" turisták keresik fel, a fotósok pedig semmitől sem riadnak vissza, hogy sikerüljön egy fotót készíteniük az amstetteni családi tragédia áldoztatairól, akiknek az orvosok szerint a legnagyobb nyugalomra lenne most szükségük. Joseph Fritzlről pszichiáter szakértő fogja megállapítani, hogy beszámítható-e. Ügyvédje szerint pszichiátriai eset. Az áldozatok állítólag jobban vannak.

Újabb részletek derülnek ki az amstetteni családi horrorról. A rendőrök az elmúlt héten főleg a tett helyszínére koncentráltak, derült ki Franz Polzer őrmester mai sajtótájékoztatóján. Az is kiderült, hogy a tömlöcnek még egy bejárata volt, a pince összesen tehát nyolc ajtóval és elektromos védelemmel volt bebiztosítva - írja az ORF és Der Standard. Elisabeth Fritzl fogságának első évét egy 35 négyzetméteres pincehelyiségben töltötte, Josepfh Fritzl csak a gyerekek születése után bővítette azt ki. A házat egyébként 2,2 millió eurós jelzálogkölcsön terheli.

Egy linzi szakértő, Adelheid Kastner fogja megállapítani, hogy beszámítható-e a saját lányát 24 éven keresztül fogva tartó és neki hét gyermeket nemző Fritzl. Ügyvédje, Herbert Mayer ugyanis arra hivatkozik, védencének nem börtönben, hanem pszichiátrián lenne a helye. Az ügyvédet egyébként elmondása szerint névtelen fenyegetések érték, amiért elvállalta a vérfertőző apa védelmét. Ő viszont úgy gondolja, minden embert megillet a védelem: "A sebész sem nézi, ki fekszik a kése alatt" - mondta.

Az orvosok tájékoztatása szerint a gyerekek állapota javult: a kómában lévő Kerstin állapota stabilizálódott, bár még mindig kómában van, a pincében felnőtt gyerekek pedig kezdenek hozzászokni a fényhez és a térorientációjuk is javult. Fogságuk alatt anyjuk állítólag D-vitamint és UV-lámpákat kért apjától. Közben a család kezd megismerkedni egymással, a nagymama például együtt reggelizik és vacsorázik unokáival. Az orvos viszont arra figyelmeztetett, hogy az áldozatoknak nyugalomra van szüksége.

Klikk!

Vadásznak az áldozatokra

A 24 éven át fogva tartott Elisabeth Fritzl fotójáért osztrák sajtóforrások szerint akár egymillió eurót is adnának, írja a Stern. A fotósok tehát minden eszközt bevetnek, hogy sikerüljön egy fotót készíteniük az áldozatokról, akiknek pedig most leginkább nyugalomra lenne szükségük. Egy kórházi dolgozó arról számolt be a Kuriernak, hogy a fotósok terepmintás ruhában, teleobjektívekkel felszerelkezve várakoznak a kórház előtt. Egy férfi rendőrnek öltözve próbált az áldozatok közelébe férkőzni, mások pedig a kórház hátsó bejáratain keresztül próbáltak bejutni a kórtermekbe - a biztonsági személyzet azonban közbelépett. Az egyik forgatócsoport próbálkozása már a tettlegességig fajult: a kórház egyik dolgozójának a lába sérült meg a fotóssal való dulakodásban. A gyerekeket egyébként az osztrák rendőrség Cobra elitosztagának tagjai és biztonsági őrök is védik.

Beindult a katasztrófaturizmus is

Ursula Puchebner polgármester helyettes szerint a város turistalátványossággá vált, az autósok letérnek az autópályáról, hogy egy pillantást vessenek a "horrorházra". "Felfoghatatlan, mi viszi erre az embereket" - mondta a polgármesterhelyettes, aki elismerte, tehetetlenek a szenzációhajhász érdeklődéssel szemben, írja a Stern.

Egy osztrák újságírószaklap pedig arról ír, szinte az összes médium túllépett bizonyos etikai határokon. Az pedig, hogy Joseph Fritzl nevét már az áldozatok szabadulása után egy nappal nyilvánosságra hozták, rendkívül megnehezítette az áldozatok védelmét. A vérfertőző kapcsolatból született gyerekeknek egyébként a hatóságok felajánlották, hogy változtassák meg a nevüket.