Beismerte tettét a lányát 24 éven keresztül fogva tartó osztrák férfi

2008.04.28. 15:10
24 éven keresztül fogva tartotta és rendszeresen megerőszakolta saját lányát az osztrák Josef F.: összesen hét gyermekük született: közülük hármat felnevelt feleségével, hárman viszont születésük óta a pincében éltek bezárva. Egy gyermek születése után meghalt, őt elégette a férfi. A férfinak több mint 20 éven sikerült titokban tartania, mi zajlik a titkos ajtó mögött, sem a szomszédok, sem a feleség nem tudott arról, mi történik a pincében.

18 éves kora óta fogva tartotta és rendszeresen megerőszakolta saját lányát egy osztrák férfi. Az alsó-ausztriai Amstetten városában zajló vérfertőző kapcsolatból 7 gyermek született: hárman a pincében, fogságban éltek születésük óta, hárman pedig az apjukkal-nagyapjukkal és annak mit sem sejtő feleségével "normális" körülmények között nevelkedtek. A város polgármestere közleményében megdöbbenését fejezte ki, az eset még a Kampusch-ügynél is jobban megrázta Ausztriát. Az osztrák média mellett a CNN és a BBC is kiemelten foglalkozik az osztrák családi tragédiával.

Josef F.

Az ügyre azután derül fény, hogy a fogságban nevelkedett gyermekek közül a legidősebb, Kerstin hirtelen rosszul lett és kórházba kellett szállítani. A kórházban aztán átadta édesanyja levelét, amelyben arra kéri az orvosokat, segítsenek lányán. Az orvosok ezután azonnal azonnal kerestetni kezdték az anyát, hogy részleteket tudjanak meg a lány betegségéről. Josef F. a Kurier beszámolója szerint ekkor kezdte elveszíteni az irányítást: kiengedte a gyerekeket és 24 éve fogva tartott lányával megjelent a kórházban.

Ezután bevitték őket a rendőrségre, ahol az apa a CNN szerint azóta beismerő vallomást is tett. A 42 éves nő, aki a beszámolók szerint minimum 20 évvel idősebbnek nézett ki és nagyon gyenge volt, fokozatosan elmesélte a történteket. A DNS-vizsgálatok eredményeire körülbelül két napot kell várni.

Három gyereket fogva tartott, hármat felnevelt

A 24 éve tartó horror részletei most kezdenek napvilágra kerülni. Az apa 1984 óta tartotta fogva lányát, akin folyamatosan nemi erőszakot követett el. A vérfertőző kapcsolatból hét gyermek született: egyikük a születés után meghalt (őt az apa elégette az udvarban), hármat az apa-nagyapa a lakásban nevelt, míg három gyermek - most 19, 18 és 5 évesek - a lakás elzárt, ablaktalan részében 1984-ben bezárt édesanyjával élt: orvosi ellátás és iskola nélkül, a lakást eddig soha nem hagyhatták el.

Elisabeth F. és három gyermeke egy 1,7 méter magas, körülbelül 50 négyzetméteres, több szobás, ablak nélküli pincében éltek, ahol fürdőszoba, két hálóhelyiség egy kis konyha és tévé is szolgálta kényelmüket. Az apa a lakás egyik szobájából, a szekrény mögül közelítette meg az elzárt szobákat, a "tikos ajtót" egy számkóddal lehetett kinyitni, amelyet természetesen csak ő ismert. A három gyermek a beszámolók szerint egészségileg jó állapotban van, jelenleg pszichológiai vizsgálatokat végeznek rajtuk.

Képek a tett helyszínéről

A "normális körülmények" között, vagyis az apa-nagyapával és annak feleségével a lakásban nevelkedő gyerekek a beszámolók szerint megfelelő nevelésben és ellátásban részesültek, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy az apa velük is erőszakoskodott volna. A Kuriernak nyilatkozó egyik ismerős kedves, barátságos gyerekekként jellemezte őket.

Mindent megszervezett

Elisabeth F.-nek 1984-ben veszett nyoma: az akkor 18 éves lány egy autópálya menti étteremben dolgozott, amikor egyik napról a másikra, egy kolléganőjével együtt eltűnt. Később előkerült, majd két hét múlva újra nyoma veszett, mindörökre - emlékezik egy akkori kolléga. A szülők kerestetni kezdték lányukat, majd eltűnését a rendőrségen is bejelentették.

Az apa eközben a lakásból egy ajtón egy titkos ajtón keresztül megközelíthető pincében rendezett be számára egy lakást. Közben folyamatosan erőszakoskodott lányával, akinek apjától hét gyermeke született. A gyermekek közül hármat az apa nevelt fel: a csecsemőket az ajtó elé tette, majd lánya nevében álleveleket írt, amelyekben az állt, Elisabeth egy szekta tagja lett és lemond gyerekei felügyeletéről. Az apa örökbe is fogadta unokáit, akiket Elisabeth anyjával, Rosemarie-vel neveltek. Az asszony a szomszédokhoz hasonlóan semmit nem vett észre.