horoszkóp

Josef Fritzl: részben bűnös vagyok

bry
2009.03.16. 20:30
Az amstetteni rém elismerte a a vérfertőzést és a személyes szabadság korlátozását, de az emberölést és a rabszolgasorban tartást tagadta. Hátralévő életét várhatóan börtönben fogja tölteni.

Hétfőn kezdődött el Fritzl tárgyalása az ausztriai St. Pöltenben, írja a CNN. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, a bíróságra érkező Josef Fritzl egy kék mappával takarta el az arcát, és nem válaszolt egy riporter kérdésére sem.

 

Fritzl a bíróságon beismerte bűnösségét a vérfertőzésben és a személyes szabadság korlátozásában, de az emberölést és a rabszolgasorban tartást tagadta. A 73 éves férfi „részben bűnösnek” vallotta magát az ellene felhozott vádakban, ami az osztrák jogrendben egy védekezési lehetőség. Franz Cutka, a bíróság szóvivője elmondta, a „részben bűnös”, mint védekezés jelentheti azt is, hogy Fritzl nem bűnös minden egyes ellene felhozott vádban, vagy azt, hogy az általa elkövetett bűncselekményekhez nem kellett erőszakot alkalmaznia.

Az első napon levetítették Fritzl fogvatartott lányának, Elizabeth vallomásának egy részét. Az idén 43 éves asszony nem jelent meg a bíróságon, egy 11 órás felvétel tartalmazza a vallomását. Ezután bemutatták az esküdteknek a pincehelyiséget, ahol Josef Fritzl 24 éven keresztül fogva tartotta lányát.

A tárgyalás elvileg öt napos és zárt ajtók mögött zajlik, de az ügyvéd szerint, talán hamarabb is végeznek. A vádlott sorsáról nyolc esküdt dönt: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét, vagy felmentsék a vádak alól. Amennyiben az esküdtek ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg.

Josef Fritzl majdnem két és fél évtized alatt rendszeresen kényszerítette szexuális együttlétre a lányát, akinek hét gyermeket nemzett. Közülük hármat vitt fel a felszínre - őket fogadta örökbe feleségével együtt - míg hármat a pincében hagyott, ahol Elisabeth mellett nevelkedtek, egy pedig születése után meghalt.

Elisabeth április 26-i vallomása után azonnal letartóztatták Josef Fritzlt, aki két napon belül vallomást tett, elismerve, hogy rabságban tartotta és megerőszakolta saját lányát, ám visszautasította a gyilkosság vádját. Elisabeth-et és gyermekeit ekkor egy ausztriai klinikára szállították, ahol folyamatos pszichiátriai kezelést kaptak.

A férfi ellen tavaly november 13-án emelt vádat az ügyet tárgyaló St. Pölten-i bíróság gyilkosság, nemi erőszak, vérfertőzés, rabszolgatartás és súlyos testi sértés miatt. Pere hétfőn kezdődött, és várhatóan öt napig tart majd. Ha a bíróság a gyilkosság vádpontjában is bűnösnek találja, úgy Fritzl életfogytiglan tartó börtönbüntetésre számíthat.